Vanjska politika Bosne i Hercegovine formalno i oficijelno postoji, ali njeno djelovanje je refleksija cijelog stanja u BiH, kazao je u emisiji “BHT1 uživo” Igor Davidović, bivši ambasador BiH pri Evropskoj uniji.

“Praktično, pitanje glasi da li postoji jedinstvena vanjska politika BiH ili je to trokomponentna vanska politika, da li imamo jednu vanjsku službu koju čine tri komponente ili te tri komponente ugrađuju svoj spoljnopolitički stav u nešto što je artikulisani diplomatski stav Bosne i Hercegovine”, smatra Davidović.

Prisjećajući se perioda dok je bio ambasador BiH pri EU u Briselu, Davidović navodi da je i tada bio izazov usaglasiti neusaglašene stavove bh. političara.

“U svim mojim diplomatskim misijama suočavao sam se sa tim problemom. Nekada je moglo da se utiče na one koji su ključni akteri i donosioci odluka o spoljnopolitičkom stavu a ponekad nisam imao sreću da su moje sugestije bivale uvažene. U Briselu je to bilo naročito teško jer su briselski dani bili opterećeni činjenicom da su pregovori sa Evropskom unijom zaustavljeni, da su unutrašnje napetosti u BiH eskalirale zbog čega do danas nismo dobili status zemlje kandidata”, ističe Davidović.

Govoreći o horizontu puta Bosne i Hercegovine prema EU, Davidović kaže:

“Mi bismo željeli da budemo dio Evropske unije a kakav je stvarni horizont na kojem nas EU vidi, znamo kroz njihove izvještaje. Još jednom će nas upozoriti zašto nas vide baš tako, kao jednu zajednicu u kojoj ne prije svega postoji vladavina prava”, upozorava Davidović.

On se osvrnuo i na predstojeću posjetu članova Predsjedništva BiH Briselu te iznio stavove šta možemo očekivati od njihovog sastanka sa evropskim zvaničnicima.

“Na Zapadu se smatra nepristojnim ako nekome stalno ponavljate svoj stav i nema potrebe da ga iz godine u godinu ponavljate ako u toj priči u stvarnosti ništa ne realizujete”, jasan je Davidović, te zaključuje:

“U Brisel se ne nosi neki politički sporazum za koji se ne zna da li će biti realizovan. U Brisel se odlazi kada imate cjelokupni paket izvedenih reformi sa zahtjevom. Dolazimo u goste, ali ne na ručak nego da tražimo kandidatski status da bismo s tim postupkom nastavili. Brisel bi trebalo u toj varijanti da prizna izvedenu reformu, da eventualno da neke nove uslove i da dobijemo status zemlje kandidata koja će pregovarati”, rekao je Davidović u emisiji “BHT1 uživo”.

bhrt.ba