Glasovno pretraživanje postaje sve popularnije među korisnicima pametnih telefona pa je sasvim logičan potez uvođenje funkcionalnosti glasovnog upravljanja u što više softverskih rješenja.

Ovog puta na red je došao Microsoft koji je svojim korisnicima obznanio jednu sjajnu novost. Naime, Microsoft je omogućio audio transkripciju sadržaja u tekst unutar Microsoft Word alata -čime će zasigurno dijelu korisnika osigurati lakše i jednostavnije kreiranje novog sadržaja.

U profesionalnim redakcijama softveri za pretvaranje glasa u tekst nisu nikakva novost i možemo reći kako smo poprilično dugo trebali čekati Microsoft da tu funkciju implementira u Word aplikaciju. Možda se takvo nešto i ne bi tako skoro desilo da veliki Microsoft Word konkurent, Google Docs, već dugo nema takvu opciju. Unutar Google Docs alata moguće je diktirati tekst koji softver zatim automatski pretvara u pisani tekst – te time dodatno skraćuje vrijeme stvaranja novog sadržaja. Dakako, kompjuterski napisani tekst nije savršen i ima nedostataka – a najbolje funkcioniše na engleskom jeziku (koji je i najpopularniji).

Microsoft Word sada dobija ovu super funkciju audio transkripcije, čime će Microsoft 365 alat postati još bolji za sve kreativce. Fokus ovog novog alata trenutno je na engleskom govornom području, no za očekivati je da će se vrlo brzo kvalitetnom približiti i na ostalim svjetskim jezicima. Što se tiče same pretvorbe, moguće je uploadati audio file u Word do veličine 200MB koji se zatim automatski pretvori u tekst ili postoji i druga opcija: diktiranja teksta kojeg računar automatski pretvara u pisani zapis.

Opcija audio transkripcije za sada je dostupna samo putem Word for web aplikacije, no uskoro će se vjerovatno pojaviti i unutar cijelog Microsoft 365 paketa. Dakako, ispred Microsofta je još mnogo zadataka kako bi se navedeni sistem ispeglao i postigao svoju punu svrhu. Svakako, pozitivno u cijeloj toj priči za cijelokupno tržište je – što će se sada i Google vjerovatno još više posvetiti usavršavanju navedene usluge.

 

 

(avaz)