Tenzije, previranja i oštri sukobi mišljenja među članovima Predsjedništva – postale su skoro svakodnevica. No, ono za šta se sva tri člana- barem deklarativno zalažu, jeste evropski put. Naredne sedmice sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine boraviće u službenoj posjeti Briselu – i to na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja. I ovaj put se postavlja pitanje – koliko je Bosna i Hercegovina napredovala u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, koje joj je postavila Evropska komisija?

[embedded content]

Ovo su 14 ključnih prioriteta koje je Evropska Komisija postavila Bosni i Hercegovini koje mora ispuniti da bi mogla predati zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Brojna otvorena pitanja u BiH pandemija koronavirusa je zasjenila, pa na svojevrstan način i taj evropski put BiH. No, u julu su
članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropskog i Parlamenta BiH usvojili Poslovnik o radu. Tako je otklonjen višegodišnji zastoj i ispunjen jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komsije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

EDIN DILBEROVIĆ, direktor Direkcije za europske integracije BiH

Četrnaest prioriteta koje je BiH dobila od Europske komisije ne odnose se na kandidatski status. Odnose se na otvaranje pregovora. Prema tome, kada BiH ispuni 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, mi ćemo početi pregovaranje, što je status iznad kandidatskog statusa”

Zakone koji su važni na evropskom putu trebao bi donositi Parlament Bosne i Hercegovine. Na posljednjoj sjednici Parlamenta zastupnik Đonlagić je predložio Izmjene zakona o javnim nabavkama. Tvrdi da ispunjava kriterij i jednu od 14 tačaka Evropske komisije.

DŽENAN ĐONLAGIĆ, zastupnik DF-a u PSBiH

“Ovaj tekst ima podršku Delegacije Europske unije u BiH, zato što je usklađen s europskim standardima i europskim direktivama.

No, podršku u Parlamentu, priznaje, predlagač nema. Dom nije prihvatio mišljenje nadležne Komisije, još neko vrijeme će biti u parlamentarnom životu, no stranke koje među ostalima čine većinu SNSD i HDZ su otvoreno protiv.

NIKOLA LOVRINOVIĆ, zastupnik HDZ-a BiH u PSBiH

Kolege nisu strpljive. Želi sebi neko priskrbiti da je produktivan, da ispunjava obećanja svojm glasačima”

BRANISLAV BORENOVIĆ, zastupnik PDP-a u PSBiH

Koliko je meni poznato, zakon koji je predložen od strane DF-a nije u potpunosti u skladu sa onim što je Evropska komisija više od dvije godine radila zajedno sa izvršnim struktiurama vlasti u BiH, kada je u pitanju unapređenje u oblasti javnih nabavki u BiH.

I građanima je jasno da se Bosna i Hercegovina ne pomjera na evropskom putu, kažu analitičari. Od momenta kada smo dobili mišljenje Evropske komisije, osim dogovora o Mostaru i funkcionisanju Odbora za stabilizaciju, ništa nije učinjeno. Politički akteri nemaju interesa da se Bosna i Hercegovina transformiše onako kako to zahtijva Evropska unija, o ključnim pitanjima poput javnih nabavki ili oblasti vladavine prava.

ADNAN HUSKIĆ, politički analitičar

Ne postoji transformacija i reforma pravosudnog sistema koji bi BiH učinio državom u kojoj vladaju zakoni, i u kojoj postoji vladavina prava a ne državom u kojoj vas politička pripadnost čini potpuno imunim na krivični progon”

Ono što bosanskohercegovačku dinamiku integracija u Evropsku uniju čini negativnom jeste činjenica da ni Evropskoj uniji više nema velikog interesa za regiju, posebno nakon francuskog protivljenja o nastavku njenog proširenja, dodaje Huskić.

bhrt.ba