Uloga dijaspore u privrednom životu BiH ima veliki potencijal koji nije do kraja iskorišten. Veliki broj uspješnih Bosanaca i Hercegovaca živi vani, a oni mogu svojim znanjem i iskustvom učiniti puno za razvoj privrede u BiH. Jedan od onih koji je živio vani, ali i uvidio potencijal u BiH jeste i 35-godišnji Arman Curić iz Mostara.

Njemu se za vrijeme studija ukazala prilika za rad u Norveškoj, gdje se povezuje s profesionalcima u građevinskom sektoru. Nakon nekoliko godina u građevini Arman je dobio priliku za rad u penzionom osiguranju, a uporedo s tim je vodio administrativne poslove jedne manje građevinske kompanije.

– Nakon sticanja iskustva u građevinskom sektoru, kao i znanja i vještina u državnoj službi, 2016. godine sam se odlučio da ta znanja prenesem u novi biznis i usmjerim se prema trgovini nekretninama i stanogradnji u Norveškoj, kaže Curić, koji je danas i direktor kompanije Interprodukt u Mostaru.

Naime, višegodišnjim radom u građevini prepoznao je veliku potrebu za građevinskim materijalom u Norveškoj, ali i u cijeloj Evropi. Arman je uvidio priliku za bh. tržište zbog izvanrednog spoja blizine, garancije kvaliteta i prepoznatljivo vrijednih radnika.

– Tako je i krenula priča s Interproduktom u Mostaru. Danas na tržištu nudimo sve vrste stolarija od PVC-a, aluminija te proizvode za građevinu od stakla. Mislim da smo drugačiji od ostalih po organizaciji posla, visokom nivou odgovornosti prema radu i kupcima, kao i pristupačnosti za kupce. Tu smo 24/7 za naše klijente i to je ono što bosanskohercegovačke firme može učiniti trajnim partnerima širom Evrope, dodaje Curić.
Vrijeme pandemije je donijelo izazove i za Interprodukt.

– Firma je bila zatvorena nepuna dva mjeseca, ali smo sve obaveze prema državi i radnicima ispunili. Volio bih da sam vidio nešto veći stepen reakcije i podrške od države, kazao je Curić, dodajući kako je tehnička podrška s USAID Projektom Diaspora Invest od izuzetne koristi svakom privredniku.
Dodao je i kako je tržište zapadne Evrope ogromno, ali i zahtjevno.

Testiranje

– Samo uz visok nivo profesionalnosti i ulaganje u kadrove i opremu se može konkurisati na stranom tržištu. U ovoj kalendarskoj godini krećemo s izgradnjom proizvodnog pogona od oko 1.100 kvadrata, što podrazumijeva nabavku novih savremenijih strojeva za preradu plastike, aluminija i stakla, a samim tim i zapošljavanje novih radnika, istakao je Curić te dodao da očekuju u naredne tri godine otvaranje predstavništava, pored Norveške, u još nekoliko svjetskih zemalja.

 

 

(oslobodjenje.ba)