Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić ni danas se, drugi put zaredom, nije odazvala pozivu Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, čiji su članovi tražili njeno svjedočenje. Tadić je , kako je kazala članica Komisije Alma Čolo ponovo poslala dopis da na sjednicu neće doći.

“Ja lično smatram da je ovo bahat odnos prema Parlamentarnoj komisiji. Postavila bih pitanje šta može biti važnije, koje obaveze, osim da se odazovete Komisiji i govorite o pravosuđu. Do sad smo bili kooperativni jer smo davali više termina na koje se pozvani mogu odazvati. Danas ćemo vjerovatno odlučiti šta i kako dalje, jer tužiteljica se patronatski odnosila prema nama, prijetila, kada smo raspravljali o VSTV-u, a danas vidimo da je nema”, kazala je Čolo dodajući:

“Pitala bih tužiteljicu i za otkrivanje imena zaštićenih svjedoka, to je strašno. Iznenadila me izjava i ministra pravde da će sad formirati neku radnu grupu, da se radi na izmjenama Zakona o tužilaštvu. Mislim da se s tim kasni”, smatra ona.

Zlatko Begić
Foto: BHRT/Tijana Kecman

Član Komisije Zlatan Begić izjavio je da nedolazak Tadić pokazuje visok nivo neodgovornosti i nepoštovanja državnih institucija.

“Činjenica je da institucije malo šta odlučuju, da su centri odlučivanja u političkim rukama. Institucijama sistema ne žele ili ne mogu da se odazovu. Posao tužiteljice jeste da se pojavi. Da li će ona raditi svoj posao, njena stvar, ali problem je što nema sankcije. To ne znači da mi ne treba da radimo svoj posao. Postoje ljudi iz pravosuđa koji su spremni da svjedoče i sarađuju.”

Komisija je napravila pauzu od 15 minuta, još nema kvoruma, a neki poslanici najavili su kratko kašnjenje.

bhrt.ba