Iz predškolskih ustanova u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ponovo apeluju nadležnim službama da riješe način rada i izvrše izmjene epidemioloških mjera Kriznog štaba, jer su odgajatelji iscrpljeni zbog rada u otežanim uslovima.

[embedded content]

Žalbe su upućene resornim ministarstvima obrazovanja i zdravstva HNK, Kriznim štabovima Federacije i HNK, gradu Mostaru te Instituciji ombudsmana za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Mostarski vrtići rade u punom kapacitetu, ali je u skupinama dozvoljeno samo devetoro djece, zbog manjka djelatnog kadra i prostora, vrlo teško je osigurati smještaj za oko 800 djece. Odgajatelji su na izmaku snaga, rade duple smjene i u skučenom prostoru kako bi ispoštovali epidemiološke mjere.

DANIJELA KEGELJ, direktorica JU Dječji vrtići, Mostar

“Ovo stvarno postaje sve problematičnije i to je ono na što ja stalno upozoravam. I mi ćemo, kao i svi drugi, dići ruke, pa djece neka bude koliko bude. Ovako imate grupa gdje morate imati tri odgajateljice. U jednom, dva objekta to je moguće, u ostalih šest to nije moguće, nemate gdje djecu fizički razdvojiti”, rekla je Kegelj..

Ni gradske ni županijske resorne institucije, još nisu našle za shodno da riješe ovaj problem u vrtićima. Umjesto rješenja, loptica odgovornosti se prebacuje s jednih na druge. Iz gradske uprave ne žele pred kamere. Kažu da rade na pronalasku rješenja, te kao i u županijskom ministarstvu obrazovanja, ponavljaju da se poštuju predložene mjere.

PERO PAVLOVIĆ, portparol Kriznog štaba Ministarstva zdravstva HNK

“Uputili su prema Stožeru Federalnog ministarstva zdravstva hoće li doći i može li doći do promjene broja djece koja mogu u jednoj skupini boraviti u vrtiću. Na takav upit još uvijek nisu dobili nikakav odgovor. I oni su u ovom trenutku dužni poštovati naređene mjere Stožera Federalnog ministarstva zdravstva”, kazao je Pavlović.

Apel i žalba roditelja, početkom rujna, upućena je i Instituciji ombudsmana za ljudska prava u BiH, da se revidira propisani broj djece u vrtićkim skupinama. Ombudsman je 9. rujna zatražio izjašnjavanje svih odgovornih institucija, Ministarstva zdravstva i obrazovanja HNŽ-a, županijskog Kriznog stožera, Zavoda za javno zdravstvo, te Grada Mostara.

„Zaključno sa današnjim danom Institucija je zaprimila odgovor od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK, od 14.09.2020.godine, u kojem ističu kako je u trenutnim okolnostima potrebna dosljedna primjena preporuka izdanih u cilju zaštite zdravlja djece od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Ostali odgovori se čekaju, o čemu će ovisiti i naredni koraci Institucije”, navode iz Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH

Vrtići u Mostaru traže od Kriznog stožera HNŽ-a, kao što je donio odluku o povećanju broja djece u školama sa 15 na 18-ero djece u razredu, da istu odluku donese i za predškolsko obrazovanje. U protivnom, upozoravaju, pitanje je dana do kada će moći raditi u trenutnim uvjetima.

bhrt.ba