Iz Memorijalnog centra Srebrenica kažu kako je premijer Republike Srpske Radovan Višković bio uključen u operaciju prijevoza 700 ljudi s livade u Sandićima kojima se kasnije gubi svaki trag.

[embedded content]

Iz ovog centra traže da se istraže ovi navodi. SDA je rekla da je sramotno da Tužiteljstvo BiH nije uradilo ništa nakon što su objavljeni ovi navodi.

Senad Bratić Kluba zastupnika “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini Republike Srpske kaže kako “pozicija nikom ne daje pravo imuniteta”. Kaže kako stoji “da se provjere navodi”, ali ako su istiniti da svatko treba odgovarati “taman bio i premijer”.

Tužiteljstvo BiH je ponovilo svoj raniji stav kako je “od ranije u radu predmet koji se odnosi na više osoba”, a kako navode, među tim osobama je i sam Višković.

Više inforamcija, kažu, ne mogu davati.

Višković se nije oglašavao po ovom pitanju, a dužnosnici RS-a kažu kako je to “destabilizacija RS-a”.

Ravnatelj Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić podsjeća na ranji selektivan pristup Tužiteljstva BiH prilikom istraživanja ratnih zločina.

“Pokušava se dovesti u pitanje legitimitet RS-a u današnjem obliku, a upravo udarom na dužnosnike RS-a i davanjem lažnih dokumenata i dijelova dokumenata pokušava se provesti taj cilj”, kaže Kojić.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ocijenio je da je Radovan Višković “častan čovjek i dobar Srbin”.

“Poštuje druge ljude, druge narode vjere… Čovjek je to koji sigurno nije okrvavio svoje ruke, ovo što se nameće, to je jedna izmišljotina i laž nekog svjedoka koji pokušava ostati anoniman. To govori koliko laže. Ako je istina, neka se suoči”, kategoričan je Dodik.

Aktualni premijer RS-a Radovan Višković radio je nakon posljednjeg rata u BiH kao izvršni ravnatelj prometa u firmi Boksit u Milićima. U nekim haškim izvješćima navodi se da su kamioni ove firme u srpnju 1995. u prevozili poginule Bošnjake u Srebrenici.

bhrt.ba