Proteklog je vikenda u organizaciji Gorske službe spašavanja FBIH, u sklopu Ljetnog tečaja, nastavljen ciklus obuke koji je ranije bio privremeno obustavljen usljed pogoršanja stanja s epidemijom virusa Covid 19.

Kako je obuka sprovedena na lokalitetu Jajca, Gorska služba spašavanja Stanica Jajce se pobrinula za domaćinsku atmosferu i ručak, a organizator za primjenu i poštovanje svih epidemioloških preporuka i mjera zaštite od zaraze virusom Covid 19.

Aktivan i radni vikend je maksimalno iskorišten za predavanja instruktora i kandidata za instruktore, te praktične vježbe i simulaciju akcije potrage i spašavanja.

26 učesnika i učesnica obuke iz Stanica Sarajevo, Visoko, Zenica, Zavidovići, Jajce, Bihać i Brčko je, kroz simulaciju tri akcije spašavanja unesrećenih, imalo priliku da stekne značajno iskustvo i usvoji potrebna znanja za spašavanje i potrage na nepristupačnim terenima u ljetnim uslovima sa svim potrebnim elementima. Tom prilikom primjenjivana su ranije usvojena znanja upotrebe tehničke opreme, pomagala, GPS tehnologije i aplikacija.

Kroz vježbe rađeni su sistemi spašavanja i transporta u otežanim uslovima pa i noću, izrada tirolske priječnice i prilagođenog transporta. Simulirane su različite situacije i isprobavane različite uloge u procesu akcije predvođenja, timskog djelovanja pod komandom, izrade sidrišta, te transportovanja unesrećenog.

Učesnici i učesnice Ljetnog tečaja su imali priliku uvjeriti se koliko su u Službi gorskog spašavanja potrebna znanja i psihofizička spremnost, te da se to radi dobrovoljno, odgovorno, srčano i predano.

Zadnji vikend ove obuke planiran je u Zavidovićima 26. i 27. septembra gdje će tečajci imati priliku da, kroz pismene i praktične ispite, pokažu stečeno znanje, vještine i zrelost da dobiju status pripravnika pri Gorskoj službi spašavanja.

 

 

(Jajce Online)