Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za BHRT je rekao da bi mnogo bolja situacija sa koronavirusom bila kada bi se bar 95 posto građana pridržavalo preporučenih epidemioloških mjera.

[embedded content]

“Iskustva zemalja koje su imale mnogo težu epidemiološku situaciju su nam dale informacije kako postupati sa virusom. Vidjeli smo da četiri mjere imaju najviše učinka, a to su nošenje maske, dezinfekcija, distanca i lična higijena. Pridržavanje mjera ima najveći učinak i idealna situacija bi bila da se najmanje 95 posto građana pridržava tih mjera, jer bi u tom trenutku imali mnogo bolju epidemiološku situaciju”, rekao je Zeljković.

On naglašava da je odgovornost na svakom pojedincu, te da je svaki skup građana rizik za širenje koronavirusa.

“Najveća odgovornost je na pojedincu. Svaki pojedinac predstavlja uzor za drugu osobu – unutar porodice, na radnom mjestu ili u društvu. To je jedna od činjenica na koju mi stalno apelujemo. Bilo koja vrsta skupova da je u pitanju, ona predstavlja rizične događaje kod kojih se obavezno moramo pridržavati mjera koje Institut za javno zdravstvo predlaže”, kazao je Zeljković.

Zeljković ističe da je smrt neke mlade osobe od virusa dokaz koliko je virus zaista opasan, te napominje da su medicinski radnici ti koji se nalaze u najgorem položaju.

“Kada je u pitanju mlada osoba, bez obzira kojim poslom da se bavi, tek tada vidimo koliko viruskorona može biti smrtonosan, koliko brzo može da odnese jedan mlad život. Nepridržavanjem mjera svako od nas može biti ta osoba. Doktori su najizloženiji virusu. Kad građani kažu da im je teško nositi masku, mi im uvijek damo primjer osoba koje rade na kovid odjeljenju, onih koji čitavu svoju smjenu moraju nositi zaštitnu opremu, maskama, vizirom, odijelom. Građani moraju biti svjesni da je to najmanji napor za zaštiti od ovog virusa”, objašnjava Zeljković.

On naglašava da je cilj da se zaštiti zdravstveni sistem, a da građani pomažu pridržavanjem mjera,, jer, kako ističe, radnici u Institutu su svjedoci da bez obzira na mjere zaštite postoji opasnost da se zarazimo virusom.

bhrt.ba