Član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će uskoro biti zvaničnih razgovora ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca i nadležnog hrvatskog ministra u vezi s planom Hrvatske odlagalište radioaktivnog otpada izgradi na samoj granici s BiH, kod Trgovske gore.

Dodik je rekao je to biti rezultat njegove posjete Zagrebu ove nedjelje, ali da ne može tvrditi kako će to biti riješeno, već je rekao da smatra da je “napravljen iskorak”.

“Ovih dana će u nadležno hrvatsko ministarstvo biti primljen ambasador BiH koji do sada nije primljen o tom pitanju, a potom će biti i sastanak ministra Košarca koji je angažovan o ovom pitanju sa nadležnima u Hrvatskoj”, rekao je Dodik novinarima u Novom Gradu.

Dodik je optužio opoziciju u RS da, dok je bila u vlasti na nivou BiH, nije radila na problemu Trgovske gore.

Kazao da je njegova posjeta Hrvatskoj bila uspješna jer je tamošnjem rukovodstvu “objasnio na koji način funkcioniše BiH”.

“Sve izjave koje su dali, govore da su to razumjeli. Kad se ta posjeta kapitalizuje, znači da smo uspjeli da jednom političkom faktoru, važnom za položaj BiH, objasnimo na koji način se ovdje dešava skrnavljenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i majorizacija ljudi. To je bilo primarno, a onda smo razgovarali i o potrebi da se sastanu nadležni za Trgovsku goru”, rekao je Dodik.

Naveo je da problem nastaje kad situaciju u BiH tumače oni koji je ne razumiju – amabasadori stranih zemalja.

bhrt.ba