Opšta bolnica “Prim. dr Abdulah Nakaš” u posljednja dva mjeseca napravila je impresivne rezultate, pruživši oko 51.000 medicinskih usluga, istakao je vršilac dužnosti bolnice Ismet Gavrankapetanović.

Istakao je da su na osnovu naredbe Ministarstva zdravstva KS-a od 17. jula počeli s novim režimom rada.

“Bio sam iznenađen potrebama građana, a broj od 51.000 je dokaz za to”, rekao je Gavrankapetanović.

Kako je rekao, njihov rad i otvaranje bolnice za pacijente se podudario sa najtežom situacijom po broju oboljelih.

Naveo je da ukupan broj zaposlenih na dan 14. septembra iznosi 739, od čega zdravstvenih radnika 577, nezdravstvenih 162 te da broj nezdravstvenih radnika u odnosu na ukupan broj zaposlenih iznosi 21,9 posto. U toj zdravstvenoj ustanovi zaposleno je 138 specijalista i 45 specijalizanata.

Govoreći o broju izvršenih usluga po specijalističkim službama, Gavrankapetanović je naveo da od 17. jula do 19. septembra ukupan broj pregleda u Urgentnom centru iznosi 5.826 te da su dnevno primali u prosjeku oko 95 pacijenata.

U tom periodu imali su 761 operativni zahvat, od čega 202 hitne i 312 ambulantne operacije te je urađeno 13.645 radioloških pretraga, oko 224 dnevno.

“Stanje je značajno bolje, obratili smo se i Vladi KS jer su nam potrebna dodatna sredstva. Novi način rada je znatno skuplji, ono što smo prije trošili u mjesec dana, sada trošimo sedmično”, naglasio je Gavrankapetanović.

Istakao je da posao koji oni rade mora biti izvan politike, jer će se zatvaranje zdravstvenog sistema zbog pandemije još dugo osjetiti.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić rekao je da je to vrlo impozantan kolektiv s kojim su u komunikaciji svaki dan. Naglasio je da će Vlada KS dati sve od sebe kako bi rezultati bili još bolji.

bhrt.ba