Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije (OSA) BiH, nije održala sjednicu na kojoj je trebala dati mišljenje o imenovanju prva dva obavještajca u BiH. Trebalo se razgovarati i o spornim diplomama direktora OSA-e.

Predstavnici HDZ-a iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH nisu prisustvovali sjednici, jer u proceduru nije poslan i prijedlog za imenovanje glavnog inspektora.

[embedded content]

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da se, ako se već predlaže rukovodstvo, onda predlaže i imenovanje tri rukovodeće pozicije u toj agenciji u paketu, po zakonskim standardima.

NERMIN NIKŠIĆ, predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e

“Zakon nije baš precizan, predviđa da nakon imenovanja direktora i zamjenika direktora, glavni inspektor ide nakon mjesec dana. Ali, članovi Komisije su u neformalnom razgovoru rekli da ne vide razlog zašto ne bi išla sva tri prijedloga, pogotovo kada imamo situaciju unutar vladajuće koalicije u kojoj niko nikome ne vjeruje”.

Na današnjoj sjednici trebalo se raspravljati o spornim diplomama direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, kome je u avgustu prošle godine, zbog brojnih nepravilnosti, poništena diploma banjalučkog Fakulteta za poslovne studije.

U februaru ove godine u javnosti se pojavila informacija da je Mehmedagić student travničkog Pravnog fakulteta – odjeljenje u Kiseljaku, dok je Parlamentarnoj komisiji dostavio i diplomu Američkog univerziteta u BiH.

Kasnije je potvrđeno da je Mehmedagić dostavio dvije diplome i da je na njih stavljena oznaka tajnosti, koju može skinuti jedino Tužilaštvo BiH. Nakon toga, Tužilaštvo BiH donosi naredbu o provođenju istrage protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti.

bhrt.ba