Uspavani bosanskohercegovački, a posebno bosnjački funkcioneri, uljuljkani u komforu svojih fotelja, ne razumiju da neproduktivne medijske reakcije moraju zamijeniti konkretnim akcijama.

I dok Milorad Dodik ovih dana ponavlja staru i opasnu mantru o dvije srpske države na Balkanu i s takvom idejom ide u posjetu premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, jedina reakcija koju vidimo, i koja duboko zabrinjava sve dobronamjerne građane BiH, jeste Džaferovićevo “pero lako” i Komšićevo “srednje-teško” saopštenje.

Valjda SDA i DF očekuju da bi se sa ovakvim ponižavajućim zamazivanjem očiju javnosti kroz slanje besmislenih saopštenja iz rashlađenih kabineta statičnih članova Predsjednistva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, trebao opravdati skandalozni izostanak njihovog međunarodnog angažmana.

Znaju li Džaferović i Komšić o kojim temama Dodik razgovara sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu? Ne, ne znaju. Zna li ovaj dvojac bez kormilara o čemu će Dodik razgovarati sa Plenkovićem i Milanovićem? Nažalost, ne zna. I dok Dodik šparta po regionu, od Beograda do Zagreba, građani BiH su na portalima bliskim SDA, mogli pročitati, eksluzivnu vijest da je Džaferović, kao član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, posjetio Općinu Centar, koja je od zgrade Predsjedništva BiH udaljena punih dvadeset metara?! Ali je važnija od deset drugih! Potpuna tragikomedija.

U sterilnim saopštenjima se još kaže da je riječ o Dodikovoj privatnoj posjeti koja će imati posljedice, ali i sankcije. Ma hajte, molim vas. Od koga? Evo, svi sa velikim nestrpljenjem čekamo te sankcije kojima će biti izložen Dodik od strane dva narogušena člana Predsjedništva BiH. Privatna posjeta službenom Zagrebu i Hrvatskoj koja je članica EU? I opet, ma hajte, molim vas!

A šta se dogodilo sa nedavnim samitom na Bledu? Koji nije bio privatni sastanak šefova država i vlada EU i Zapadnog Bslkana. I kojem, iz nepoznatih i neobjašnjivih razloga nije prisustvovao Džaferović kao predsjedavajući Predsjedništva BiH?! Da prezentuje stavove BiH.

Nije domaćoj javnosti poslao ni saopstenje da opravda svoj izostanak “ranije preuzetom obavezom” obilaska izolatorija na Građevinskom fakultetu u Sarajevu. A samit na Bledu je bio, za BiH, jedan od najvažnijih međunarodnih samita u ovoj godini i odlična prilika da se promovišu ključni vanjskopolitički prioriteti BiH. Ali, posjete izolatoriju i Općini Centar, kao ključni politički prioriteti SDA, su bile mnogo važnije od međunarodne promocije BiH.

Nažalost, bh. građani trpe posljedice nesposobnosti onih koji bezuspješno pretenduju da budu lideri iako to nisu niti sa ovakvim nivoom političkog i društvenog angažmana i nesnalaženja u međunarodnim odnosima, ikada mogu biti. Kako kaže stara izreka: “Slabi političari stvaraju teška vremena”. To se upravo dešava u BiH.

PRESS