Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ljutito je u ponedjeljak prekinuo obraćanje medijima vidno nezadovoljan time što ga predstavnici sedme sile pitaju za nerješenu aferu “Asim”, piše “PRESS.

Izetbegović od samog početka pokušava na sve načine minimizirati ulogu Asima Sarajlića i Osmana Mehmedagića zvanog Osmica u aferi “Asim”. Tako je nedavno na N1 oštro poručio kako Mehmedagića, kojeg je vjerovali ili ne proglasio čak i intelektualcem, ne treba dovoditi u vezu s tom aferom.

Na konstatacije da ime direktora OSA-e u snimku spominje upravo Asim Sarajlić koji tvrdi da je s Mehmedagićem “završio” kupovinu glasova prilikom izbora gradonačelnika Sarajeva, Izetbegović nije želio komentarisati.

Nakon propalog pokušaja odbrane Osmice u ponedjeljak je na rad ponovo došao pokušaj odbrane Asima Sarajlića i pravdanja njegovog političko-koruptivnog djelovanja time što je za vrijeme agresije na BiH ranjen.

Odgovore Bakira Izetbegovića na izvrsna pitanja novinarke nije moguće parafrazirati, zato ćemo ih objaviti u izvornom obliku:

Izetbegović: Ma bit će afera, bit će korupcije… Gdje god ima vlasti, dešavat će se te stvari, rješavat će se te stvari. Bit će odstranjeni oni koji prave probleme.

Novinarka: Pa nisu odstranjeni…

Izetbegović: Kako nisu odstranjeni? Ko nije odstranjen?

Novinarka: Šta je sa Sarajlićem, on je ostao u SDA?

Izetbegović: Gospodin Sarajlić je ugasio vlastitu karijeru.”

Novinarka: Ali je u stranci?

Izetbegović: A tamo gdje je izabran od strane naroda, neće ga stranka odstraniti. On je dva puta teško ranjavan braneći svoj narod, svoju zemlju.”

Novinarka: Ranjavan je i čovjek koji je skupljao drva, pa je bio u zatvoru.

Izetbegović: Pa šta je s čovjekom s drvima?”

Novinarka: Pa bio je u zatvoru.

Izetbegović: Ja, i?

Novinarka: Šta “ja, i”?! Kakav je to odgovor? Čovjek je bio ranjavan i bio je u Armiji BiH i bio je u zatvoru.

Izetbegović: Je li izabran u Parlament? Gospodin Sarajlić je izabran od strane naroda u Parlament.

Predsjednik SDA ne zna ili namjerno zaboravlja reći kako Asima Sarajlića u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije izabrao narod već Dom naroda Parlamenta FBiH. A Dom naroda i “narod” nisu isto. Sarajlić je na izborima izabran u Predstavnički dom Parlamenta FBiH i to s 8.246 glasa.

Politička analitičarka Ivana Marić na svom Facebook profilu objavila je video izjave Bakira Izetbegovića uz komentar da “sve što trebate znati o Izetbegoviću stane u minut”.

“Dakle, ako sam ja dobro razumjela, ako ste ranjeni i ako ste “od naroda izabrani” u parlament onda ne idete u zatvor? Sarajlić je 2018. dobio 8.246 glasova kao kandidat za Parlament FBiH”, napisala je Marić.