Srbija i Republika Srpska (RS), jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, danas prvi put obilježavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front.

U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice okićene su narodnom i državnom zastavom Republike Srbije.

Sve državne institucije i javni objekti okićeni su srpskim zastavama, a sa fontane na Slaviji emitovane himne Republike Srbije i Republike Srpske. Zastave su i na svim institucijama u Banjaluci, gde će večeras na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biti održana svečana akademija.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedinstveno s težnjom da Republika Srpska i Srbija budu, kako je rekao, jedna država – gradeći sigurnost i budućnost cijelog regiona.

On je u obraćanju ispred Palate RS u Banjaluci rekao da je srpska vojska u Prvom svjetskom ratu, probijajući Solunski front, našla snagu i motiv da oslobodi srpske prostore, pa i Banjaluku.

“Na Aranđelovdan 1918. godine, nedaleko odavde, postrojena je srpska jedinica koja je oslobodila Banjaluku i taj ćemo prostor urediti da bude mjesto sjećanja”, poručio je Dodik.

On je rekao da su ovi prostori u to vrijeme željeli da se prisajedine Srbiji, u čemu se nije uspjelo, ali da postoji “istorijska težnja ovdašnjeg srpskog naroda u tom smjeru, što je prirodno u političkom smislu”.

Dodik je naglasio da je nedopustivo da se Srbi u BiH, u zemlji u kojoj su rođeni, nazivaju agresorima.

“Pokušavaju da ukinu naša prava, Republiku Srpsku i to je njihova zvanična politika, ali naša politika je politika mira, čuvanja naših vrijednosti. Ovaj dan je dan srpskog jedinstva i pripadanja srpskom narodu. Nismo bosanski Srbi, već želimo da budemo poštovani kao jedan narod i da ne budemo u tom smislu ponižavani. Mi smo Srbi i samo tako možemo učestvovati u dijalogu”, rekao je Dodik i dodao da je prirodno da Srbi žive u jednoj državi.

On smatra da, ako dijalog Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH ne bude uspješan, treba jačati težnju da Srbi odavde žive u miru u svojoj državi.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se ovaj praznik obilježava sa željom da Republika Srpska i Srbija vječno žive, da se razvijaju, da zajedno praznuju i da ne zaborave sve važno u svojoj prošlosti i istoriji, te da odgovore na izazove koji ih čekaju u budućnosti.

Cvijanovićeva je u obraćanju ispred Palate RS nakon što joj je izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin uručio replike ratnih zastava, u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera RS Radovana Viškovića, istakla da je sigurna da će Srbija i RS biti jedinstvene.

“Ovo je jedna od velikih stvari koje radimo zajedno, ali nikada na štetu bilo koga drugoga i uvijek na ponos nečega što su naši zajednički i pojedinačni rezultati. Radujemo se i veselimo svemu što radi Srbija na svom putu razvoja, te smo sigurni da njenu podršku imamo i u budućnosti. Važno je da poštujemo ono što je bitno u našoj istoriji, da znamo što je naša tradicija i identitet – a to su jedinstvo, sloboda i zastava koji nas identifikuju”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković takođe je rekao kako ovaj dan ima veliki značaj za srpski narod.

“Ovo je praznik koji obuhvata naše korijene i postojanje, ne samo Srba koji žive u Srbiji, već i na svim prostorima van Srbije. To će biti praznik, koji će od danas, i u budućnosti, biti praznik Republike Srpske i Srbije, a nadam se i nekih drugih zemalja gdje postoje Srbi”, rekao je Višković.

bhrt.ba