Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je danas s roditeljima učenika bošnjačke nacionalnosti u Liplju, koji još uvijek nisu sjeli u školske klupe zato što im je uskraćeno pravo na izučavanje bosanskog jezika.

Roditelji bošnjačke djece koja pohađaju osnovnu školu u Liplju danas su ponovo protestovali, jer nije dozvoljeno da u njihove školske matične knjige bude upisan bosanski jezik, nego jezik bošnjačkog naroda.

[embedded content]

Komšić je obećao roditeljima da će na narednoj sjednici Predsjedništva BiH razgovarati sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom kako bi ovaj višegodišnji problem bio riješen.

“Nisu ova djeca kriva. Ne trebamo svoje probleme da rješavamo preko njih. Pogriješili smo prema povratnicima. Često smo koristili njihovu muku u političke svrhe. Nije ni čudo što su ljudi razočarani i ljuti“, rekao je Komšić.

Ukoliko izostane rješenje problema, Komšić je roditeljima obećao prvnu pomoć. Ukoliko dođe do toga roditelji se, prema Komšiću, moraju obratiti Ustavnom sudu ili Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Roditelji diskriminisanih učenika ponovili su kako neće odustati od svojih zahtjeva te utvrđivanja odgovornosti. Ističu da je po usmenoj naredbi u matičnim knjigama u Osnovnoj školi “Sveti Sava“ izbrisan naziv bosanski jezik, a upisan jezik bošnjačkog naroda.

“To je krivično djelo“, poručili su roditelji učenika bošnjačke nacionalosti u Liplju.

bhrt.ba