Kao i prethodnih, i ove godine mjesec septembar je posvećen obilježavanju manifestacije “Dani oslobođenja općine Jajce, koju organizuje Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH 1992.-1995., Saveza RVI i JOB-UV općine Jajce.

Prema programu obilježavanja, 11. septembra je podignuta zastava BiH i Armije BiH na jajačkoj tvrđavi, a dan kasnije upriličena je posjeta porodicama šehida RVI I JOB-UV jajce, kao i mevludski program u Vincu.

Za ponedjeljak, 14. septembra planiran je centralni dio manifestacije kada će se položiti cvijeće na Centralno spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce, s početkom od 17 sati.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine izostala je svečana akademija, izložba fotografija kao i drugi sadržaji koji su bili posvećenih manifestacije “Dani oslobođenja općine Jajce“.

Oslobođeni rubni dijelovi općine

Podsjećamo, operacija “Maestral” bila je prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH.

Jajce je oslobođeno 13. rujna/septembra 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji hrvatskih snaga, dok je sutradan Armija BiH zauzela neke teritorije naše općine kao što su: Vinac, Šerići, Kokići, Dogani pa sve do Kruščice.

 

 

 

(Jajce Online)