Prije nekoliko tjedana na letu iz unutrašnjosti Rusije prema Moskvi Navaljnom je pozlilo u avionu.

Avion je se vratio u Omsk i Navaljnom je ukazana pomoć u lokalnoj bolnici gdje mu je stanje stabilizirano. U bolnici u Omsku su napravljen pretrage čiji rezultati nisu pokazali nikakve znakove trovanja. Dok su europski i naši mediji i prije toga već tvrdili da je Navaljni otrovan. Mogli su se vidjeti naslovi i ćuti izjave kao “Voda ruske opozicije otrovan”, “Moskva opet truje svoje protivnike”, “Putin ponovno truje”…

Gotovo istodobno iz Njemačke je došao zahtjev da se Navaljni prebaci u Njemačku u Berlinsku kliniku Charité. Ruska strana je bez problema dozvolila transport Navaljnog u Njemačku nakon nekoliko dana odmah mu je stanje stabilizirano i kad je bio spreman za let. Njemačka šalje vladin avion i Navaljni završava u Njemačkoj.

Kao što je bilo očekivano i stručnjaci Njemačke vojske su uradili analize uzoraka krvi Navaljnog i gle čuda našli su tragove nervnog agensa iz grupe Novičok.

Iz Rusije je odmah došao demantij toga i izjava kako njihovi stručnjaci nisu našli te da traže od Njemačke da im pošalju rezultate analize. Njemačka i zapadna javnost traže od Rusije suradnju i istraži dok Rusija od njih samo traži službene rezultate istrage da bi mogla početi surađivati.

Sada nekoliko zanimljivih stvari.

Nakon Njemačke izjave da je Navaljni otrovan Novičokom iz laboratorija u Rusiji gdje je razvijen Novičok dolazi izjava da je nemoguće biti otrovan Novičokom. Jer i najmanja moguća količina bi odmah ubila dotičnog.

Slična situacija kao i sa Skripalom prije nekoliko godina. Njegovo navodno trovanje poslužilo da se uvedu Rusiji sankcije. Gdje je sada Skripal kad ste zadnji put čuli za njega. Negdje na Novom Zelandu s novim identitetom.

Tko je ustvari Navaljni?

Vođa opozicije u Rusiji?

Oporbeni vođa?

Jest malo sutra to samo sanjaju nasi i zapadni mediji, kite ga nečim cime sto dobro zvuci za prodavanje price. To je tzv. žvaka dobro zvuči i dobro se prodaje.

Taj tzv. voda opozicije na svim izborima do sada nije prešao 4 posto. Uglavnom mu je rezultat bio od 2 do 4 posto.

Još jedna zanimljiva informacija u iz nedavno provedene ankete je ta da 48 posto stanovnika Ruske Federacije nikad ne da nije glasalo za njega već NIKAD NIJE ČULO ZA NJEGA. Bome dobar je on voda opozicije za kojega skoro pola nacije nikad nije culo. Mislim da je puno popularniji u Europi nego u Rusiji.

Koje je interese onda Rusija ili Putin kako kažu (kao da je Putin Rusija) da otruju Navaljnog kad uopće nije bio politička ni nikakva prijetnja? Ili ako su ga se već htjeli riješiti zar to tajna služba (nasljednica KGB-a) ne bi mogla bolje uraditi nego da ostane živ?

Zar su vlasti u Rusiji zaista toliko glupe da sami sebi pucaju u nogu?

Trebalo bi se onda pogledati tko ima najviše interesa u čitavoj toj situaciji. Pogledajte malo preko Velike Bare. Kako? Zašto? Pa kome je u interesu zadnjih nekoliko godina da se zaustavi veliki projekt Sjeverni Tok 2?

Ujaku Sam-u je do toga jako stalo. Pokušavali su na razne načine, prijetnjom sankcijama firmama koje rade na tome projektu, prijetnjama Njemačkoj ali im ništa nije uspijevalo.

Tim plinovodom Njemačka, a i ostatak srednje Europe bi dobio ogromne količine jeftinog plina iz Rusije. SAD ovdje nudi njemačkoj svoj skupi plin iz škriljca kao alternativu. Njemačka je sve pritiske iz SAD-a do sada uspješno odbijala tvrdeći da je taj plinovod od nacionalnog interesa za njenu ekonomiju kao što ustvari i jest.

Sada se već čini da je Njemačka gotovo pokleknula pod neosporivim dokazima trovanja Navaljnog i postoje naznake da bi mogla odustati od skoro završenog projekta.

Tko ovdje gubi?

Ne Merkel osobno već obični stanovnici Njemačke i ostatka Europe koji će plaćati skuplji plin.

 

 

(Dado za Jajce Online)