Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) još 2018. godine dostavila je Tužilaštvu KS izvještaj o dokumentovanim neregularnostima Američkog univerziteta u BiH na čijem čelu je Denis Prcić o čemu su iskaze davali i bivši uposlenici i studenti. Predmet je zadužio tužilac Sanin Bogunić ali do danas Tužilaštvo KS nije učinilo ništa po tom predmetu, piše “Patria”.

Tek nakon što je direktor OSA-e Osman Mehmedagić dostavio diplomu Američkog univerziteta u BiH ali koju je proglasio tajnom počeli su curiti detalji o kojima je Novinska agencija Patria pisala već godinama i zbog čega još uvijek čekamo sudski epilog.

Predmet iz Tužilaštva KS prebačen je Tužilaštvu BiH koje vodi istragu o diplomi Mehmedagića. Na čelu Tužilaštva KS tada je bila Dalida Burzić, sadašnja sutkinja Suda BiH koja je kompromitirana i zbog slučaja Memić zbog čega je vođen i disciplinski postupak pred samo imenovanje za sutkinju Suda BiH. Burzić je obuhvaćena krivičnom prijavom porodice Memić a o čemu je istragu otvorilo Tužilaštvo BiH za organizirani kriminal.

Tužilaštvo KS ali i tužilac Bogunić trebali bi odgovoriti na pitanje zašto nisu poduzeli radnje na osnovu dostavljenog izvještaja SIPA-e o Američkom univerzitetu u BiH, a koje je pod krinkom Američke škole za ekonomiju (jer je pod tim nazivom registrovan u Sarajevu) izvodilo nastavu za studente Američkog univerziteta koji nema dozvolu za rad na području KS već isključivo Tuzlanskog kantona.

U odgovoru koji je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS dostavila Patriji u martu 2018. godine nakon dva provedena inspekcijska nadzora nad radom Američke škole za ekonomiju navodi se da je inspekcija uputila dopis Tužilaštvu KS koje se oglasilo nenadležnim.

Brojna su svjedočenja studenata ali i bivših uposlenika da su studenti AU u BiH nastavu slušali u Sarajevu, a ne u Tuzli i da su samo diplome izdavali u Tuzli.

U izvještaju se navodi da je Prcić od studenata i osoblja tražio da prilikom inspekcijskih nadzora tvrde da su studenti i predavači na Američkoj školi za ekonomiju, a ne AU u BiH. Nastava se slušala u iznajmljenim prostorijama u UNITIC-u, a kasnije u zgradi TV Pinka na Alipašinom Polju. Ni tu se Prcić nije dugo zadržao pa je iznajmio nekoliko prostorija u okviru zgrade Srednje mašinske škole u Sarajevu.

Česte promjene lokacija, nastavnog osoblja, prijave studenata, neuslovne prostorije trebale su biti dovoljan razlog za rad inspekcijskih i istražnih organa, a koji su svojim neradom omogućili bogaćenje Prcića. Iako prema Zakonu o visokom obrazovanju visokoškolskom ustanovom formalno upravlja rektor, Prcić je od samog osnivanja AU u BiH titulirao sebe „predsjednikom“ te je donosio sve ključne odluke.

Još 2016. godine Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS potvrdilo je za NAP da Američka škola za ekonomiju nema institucionalnu akreditaciju, a tek u februaru 2018. godine je upisana u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH.

Iako smo prije mjesec poslali upit i Kantonalnoj inspekciji TK o provedenim nadzorima na AU u BiH, te da li AU u BiH posluje u skladu sa važećim Zakonom o visokom obrazovanju TK i da li su ispunjeni svi uslovi za odvijenje nastave, odgovor nismo dobili.

Prcić je krajem avgusta poslao pismo čelnicima sigurnosnih agencija, ministarstvima sigurnosti i unutrašnjih poslova u kojima navodi da „opet vašoj instituciji stojimo na raspolaganju da dodijelimo jedan broj punih stipendija zainteresovanim uposlenicima Vaše policijske agencije ili uprave“.

Iako od samog početka rada AU u BiH prate afere, a o čemu je pisala i Slobodna Bosna još 2010. godine, očito je da Prcić uživa određenu političku zaštitu. A jedan od predavača na AU u BiH je Selmo Cikotić, aktuelni ministar sigurnosti BiH, kao i Samir Rizvo također iz Ministarstva sigurnosti.

Prcić je pokušao i kroz „potpisivanje sporazuma“ sa policijskim agencijama među kojima je i SIPA izbjeći eventualne istrage i odgovornost. Do sada mu je uspjelo.