Prema pravilniku koji je rađen prije 20 godina Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine nedostaje 312 policijskih službenika, dok prema standardima Evropske unije nedostaje hiljadu sto.

[embedded content]

Savjet ministra BiH jučer je odobrio zapošljavanje tri stotine kadeta, što je dobra vijest, a loša je da će proces zapošljavanja i obuke trajati dvije godine.

Naguravanja i probijanje kordona policije od migranata na graničnom prelazu Maljevac iz 2018. godine bili su uvod u migrantsku krizu sa kojom se naša zemlja i dalje pokušava izboriti.

Prvi na udaru bili su upravo oni – službenici Granične policije BiH. Do danas ostali su jedini bedem na terenu za sprečavanje nelegalnih ulazaka. I nakon tri godine priča ista – nedostaje kadra.

SVEVLAD HOFMAN, savjetnik ravnatelja Granične policije BiH

“Po standardima EU procijenjeno je da jedan granični policajac bi trebao da nadzire, ne da pokriva, ali da bude zadužen za otprilike 20 kilometara dužine granice. Nažalost, zbog ograničenja u kadrovskim kapacitetima granične policije kod nas nas jedan granični policajac pokriva 60 kilometara granične crte, što je teška, a nekada i nemoguća misija”, rekao je Hofman.

U misiji je potrebno pokriti 600 kilometara granice sa Srbijom i Crnom Gorom, a da bi to bilo izvodivo potrebno je novih hiljadu policajaca. Na dijelu granice od 350 km sa Srbijom migranti se najčešće odlučuju za nelegalni prelazak, jer im je olakšavajuća okolnost rijeka Drina. Odluka Vijeća ministara da se u GP BIH zaposli novih 300 kadeta je dobrodošla, ali po svemu sudeći, kasno.

“Ovo je samo kap u moru. Imamo ukupno 300 policijskih službenika, 150 će ih početi raditi naredne godine, a 150 će ih početi raditi tek 2022. godine”, dodao je Hofman.

I sve zbog konkursnih procedura i potrebne obuke. Za to vrijeme veliki broj kadra odlazi iz GP. Veliki je procenat onih koji će nakon 30-ogodišnjeg beneficiranog staža u penziju.Trebaju ih naslijediti nove generacije, za koje nema novca. Nema ni za potrebnu obuku i opremu, a većinu novca nam donira Evropska unija.

EMIR TANOVIĆ, predsjednik Sindikata Granične policije BiH

“Pravilnik o uniformi je usvojen na Vijeću ministara prije dvije godine i nikad nije zaživio. Bez obzira na tu opremu koju imamo ili treba da kupimo, ako nema službenika koji će reagovati na licu mjesta, nema ni koristi”, objasnio je Tanović.

DRAGAN KRVAVAC, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH

“Ne znam šta je sporno primiti toliko ljudi. Podignete budžet, primite toliko ljudi. Mislim da je još veći problem kada ne odobrite novac za prijem novih službenika koji trebaju da rade. Onda uđete u probleme s migrantima i još više potrošite novca na njih”, naglasio je Krvavac.

Uz manjak kadra i porazne granice dobra stvar je kolegijalnost, jer pripadnicima GP u očuvanje granice pomažu iz drugih agencija. Pomaže i donacija Evropske unije od 2 miliona maraka. Nadati se da će pravilno biti i utrošena.

bhrt.ba