Fanovi popularnog muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“ sutra će doći na svoje, jer na Novoj BH počinje emitiranje 14. sezone. No, iza kulisa ovog projekta već se uveliko radi i priprema sve ono što će publika gledati do finala, koje je zakazano za juni 2021. godine.

Online audicija

Otac „Zvezda Granda“ Saša Popović (66) ekskluzivno za „Avaz“ je otkrio šta su pripremili i šta gledaoce u 42 emisije očekuje narednih mjeseci.

– Mi smo faktički sada na poluvremenu. Prenijeli smo kandidate iz prošle sezone, koji nastavljaju svoj put dalje. U prvih pet emisija koje snimamo su kandidati iz BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i nešto malo iz Srbije, da bi popunili kompletan spisak učesnika od 20. Mi smo tih pet emisija s kandidatima iz Srbije uradili u maju i junu. U tom periodu nismo mogli raditi s kandidatima iz drugih dijelova bivše Jugoslavije zbog korone.

S druge srane radili smo online audiciju da dobijemo 120 novih kandidata koji će se boriti protiv 120 starih.

Šta to znači?

– To znači da će svaki novi kandidat izazvati jednog od starih da bi mogao ući direktno u četvrti krug. Ako ga pobijedi, direktno je u četvrtom krugu. Ako izgubi od starog kandidata, on automatski ispada iz takmičenja. Ali, kada bude duel novi protiv starih, novi može pobijediti starog, ali stari koji je već došao do četvrtog kruga ne može ispasti.

Imate li pojačanja u žiriju?

– Dobili smo pojačanje, to je Aleksandar Milić Mili, koji je sada stalni član „Grand Produkcije“ i koji će biti glavni producent.

Kakve su Vaše informacije o gledanosti „Zvezda G?randa“?

– „Grand“ to radi već 15 godina. I 15 godina smo mi lideri u tome. Mnogo toga smo prošli, imali smo dosta konkurencije. Mi smo krenuli 2003. godine i otad smo pobijedili sva moguća muzička takmičenja. Sve se ugasilo, samo su „Zvezde Granda“ ostale. Od 2013., otkad je Amar Gile pobijedio, imamo puno kandidata iz BiH. Evidentno je da su kandidati iz BiH i Srbije obilježili sve ovo vrijeme takmičenje, oni su i najpopularniji pjevači.

Žiri, takmičari, pjevači dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije i svi se odlično slažu. Zašto političari ne „ukradu“ Vaš recept?

– Volio bih kada bi recept iz „Zvezda Granda“ preuzeli političari, gdje bi nam bio kraj. Prvo, ne dozvoljavam ni nacionalne, ni nacionalističke istupe. A i tako sam žiri sastavio, koji je, rekao bih, projugoslovenski orijentisan. Svi smo mi rođeni u staroj Jugoslaviji, prošli smo koncerte i turneje kroz sve bivše republike i imamo tu crtu da se poštujemo i podržavamo bez obzira iz koje ko države dolazi.

Rasadnik talenata

– Na audicijama je do sada učestvovalo oko 115.000 kandidata. Bivša Jugoslavija je oduvijek bila rasadnik talenata. Kad vi uzmete BiH i Srbiju, odakle je 90 posto kandidata, to je 10-12 miliona stanovnika, a imamo toliko talenata. Zamislite da nas ima kao Amerikanaca – kaže Popović.

Ljeto u Opatiji

Ljeto je porodica Popović provela na Jadranu.

– Suzana i ja imamo kuću u Opatiji i tamo smo bili cijelo ljeto, odmarali se, a sada se mora raditi – kaže Popović.

 

 

(avaz)