Kao i prethodnih, i ove godine mjesec septembar je posvećen obilježavanju manifestacije “Dani oslobođenja općine Jajce, koju organizuje Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH 1992.-1995., Saveza RVI i JOB-UV općine Jajce.

Prema programu obilježavanja, danas je podignuta zastava BiH i Armije Bosne i Hercegovine na jajačkoj tvrđavi. Na ovoj svečanosti prisustvovali su iz bivši borci, članovi boračkih udruženja i organizacija te predstavnici iz javnog i političkog života grada Jajca.

Osim podizanja zastava koje su označile početak ovogodišnje manifestacije, na samoj utvrdi kraljevskog grada Jajca uručena su priznanja za najbolje sinove Bosne i Hercegovine koji nisu više medu nama, ali i za istaknute borce.

Prvo posthumno priznanje uručeno je Muhamedu Doganu, ocu dvojice šehida Mevludina i Sadate, drugo je dobio Ismet Mačak za sina Nihada. Treće priznanje je dobio dr. Esad Ribić iz Jezera, koje će naknadno biti uručeno njegovoj majci Hafi.

Priznanje za istaknute borce dobio je Adem Spahić bivši komandant Teritorijalne odbrane grada Jajca, Jasmin Mutić pripadnik “Zelenih beretki”, Ibrahim Poričanin koji je obavljao dužnost komandira jedinice Baščeluci, te Šemsudin Žuna zamjenik komandira rejonskog štaba, komandant rejonskog štaba TO Jajce, u 305/705. Slavnoj brigadi načelnik štaba, kraj rata je dočekao kao pomoćnik K-danta 7. korpusa Armije RBiH.

Za subotu je predviđen mevludski program u Vincu poslije podne-namaza, a u nedjelju je planiran obilazak članova porodica šehida i poginulih boraca kao i invalida te demobilisanih boraca s područja općine Jajce.

U ponedjeljak, 14. septembra položit će se cvijeće na Centralno spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce, s početkom od 17 sati.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine izostat će svečana akademija, izložba fotografija kao i drugi sadržaji koji su bili posvećenih manifestacije “Dani oslobođenja općine Jajce“.

 

Pozivaju se svi građani i gosti koji budu posjećivali ostala sadržaje da se pridržavaju zvaničnih preporuka i preventivnih mjera nadležnih organa u borbu protiv koronavirusa. COVID 19.

 

 

(Jajce Online)