Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zatražio je proglašenje stanja prirodne i druge nesreće, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u vezi sa širenjem koronavirusa.

Epidemiološka situacija u HNŽ-u se usložnjava, broj oboljelih je u porastu, a evidentno je kršenje i nepoštivanje mjera i preporuka koje je propisao Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, navodi se u priopćenju.

Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a zadužen je da pripremi sveobuhvatnu informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na osnovu koje će biti zatraženo proglašenje stanja prirodne i druge nesreće.

Iz Kriznog stožera navode da će taj prijedlog zatim dostaviti Županijskom stožeru civilne zaštite, koji je, sukladno Zakonu o zaštiti ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, ovlašten Vladi HNŽ-a podnijeti prijedlog za proglašavanje prirodne i druge nesreće.

Krizni stožer naglašava da je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave – općina, gradova, županija i Federacije BiH, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nositelja privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba, a nepoduzimanje mjera propisanih Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kažnjivo je sukladno navedenom zakonu.

bhrt.ba