Kao i prethodnih, i ove godine mjesec septembar je posvećen obilježavanju manifestacije “Dani oslobođenja općine Jajce”, koju organizuje Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH 1992-1995., Saveza RVI i JOB-UV općine Jajce

Prema programu obilježavanja ovogodišnje manifestacije, sutra 11. septembra u 14.30 sati bit će podignuta zastava BiH i Armije BiH na jajačkoj tvrđavi, dok je za subotu predviđen mevludski program u Vincu poslije podne-namaza.

Za nedjelju je planiran obilazak članova porodica šehida i poginulih boraca kao i invalida te demobilisanih boraca s područja općine Jajce. U ponedjeljak, 14. septembra položit će se cvijeće na Centralno spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce, s početkom od 17 sati.

Pozivaju se svi građani i gosti da se pridržavaju zvaničnih preporuka i preventivnih mjera nadležnih organa u borbu protiv koronavirusa- COVID 19.

Oslobođeni rubni dijelovi općine

Podsjećamo, operacija “Maestral” bila je prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH.

Jajce je oslobođeno 13. rujna/septembra 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji hrvatskih snaga, dok je sutradan Armija BiH zauzela neke teritorije naše općine kao što su: Vinac, Šerići, Kokići, Dogani pa sve do Kruščice.

 

 

(Jajce Online)