Na redakcijski mail dobili sljedeći sadržaj:

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ivo Šimunović nastavlja opstrukciju u radu Općine, naprasno prekinuo sjednicu OV Jajce.v

Nakon prekinute 21. sjednice Općinskog vijeća Jajce 09.09.2020. godine na vidjelo su izašle sve namjere predsjedavajućeg Ive Šimunovića i stranke koju predvodi. Iako je ovo tek 21. sjednica, što u prijevodu znači da smo za četiri godine njegovog mandata imali u prosjeku pet sjednica godišnje, odnosno svakih više od dva mjeseca (sjednice bi se trebale održavati minimalno jednom mjesečno), čime se usporavao i kočio rad Općine i načelnika, zbog banalnih razloga predsjedavajući je prekinuo sjednicu.

Prije početka same sjednice evidentno je bilo da je odziv vijećnika na sjednicu mali, te su prisutni bili petero vijećnika Saveza SDA-SBB-SBiH, šestero HDZ BiH, te po jedno SDP i HDZ 1990.

Zamjerke našeg Kluba vijećnika bile su što je sazvana sjednica čiji je dnevni red uglavnom sastavljen od izvještaja o radu javnih ustanova i preduzeća i izvještaja o izvršenju Budžeta Općine Jajce, a nema izvještaja predsjedavjućeg Vijeća.

Zanimljivo je da predsjedavajući Općinskog vijeća nije nikada podnio izvještaj Vijeću i građanima o svome radu, a upravo taj izvještaj je tražen na Kolegiju. Ipak, vijećnici su podržali predloženi dnevni red u koji je uvrštena i dodatna tačka o izmjeni odluke o broju angažovanih volontera u Općini Jajce, a nakon toga je na redu bio izvještaj o izvršenju Budžeta za 2019. godinu.

Iako općinski načelnik nije član Vijeća, iako je šef Službe finansija bio spreman predstaviti izvještaj kojeg su vijećnici dobili u svojim materijalima, a u krajnjem bilo moguće tačku skinuti sa dnevnog reda za naredno zasjedanje, predsjedavajući je iskoristio odsustvo načelnika zbog kratkog sastanka, te prekinuo sjednicu, pokazujući time svu svoju bahatost, neodgovornost i spremnost na komplikovanje i zatezanje političkih odnosa.

Očito je da je njegova predizborna kampanja već počela, a nastupi u medijima pokazuju da bi Jajce vrlo rado usmjerio u neku prošlost o kojoj stalno mašta, stoji u saopćenju Saveza OOSDA-OOSBB-OOSBiH.