Naslovnica SPORT BiH Ogroman broj navijača BiH negoduje: Hladan tuš i u oktobru?

Ogroman broj navijača BiH negoduje: Hladan tuš i u oktobru?

207

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je dvije utakmice Lige nacija (Italija, Poljska), a ogroman broj navijača Zmajeva bio je uskraćen za TV prijenos.

U doba pandemije, kada su zbog koronavirusa zatvoreni stadioni širom svijeta, jedini način da prate sportska dešavanja fanovi imaju iz udobnosti svoga doma. U Bosni i Hercegovini je specifična situacija i gledaoci su primorani snalaziti se na razne načine, barem kada su utakmice nacionalnog tima u pitanju.

Prava prijenosa Lige nacija od UEFA-e je otkupila United Media, a u Bosni i Hercegovini utakmice ekskluzivno emitira Nova BH. Ništa čudno, ali početkom ove godine nastali su problemi na relaciji Nova BH – kablovski operateri.

Signal Nove BH ne dopire do većine domova u Bosni i Hercegovini. Ova televizija “izbačena” je sa liste kanala kod vodećih operatera BH Telekoma, Eroneta, m:tela i kompanija u njihovom vlasništu.

– Nova BH, pozivajući se na svoj bogat sadržaj, od početka godine u ugovor o distribuciji svog kanala uvela je taksu od 0,60 eura po korisniku, što operaterima nije bilo prihvatljivo – saopćeno je sredinom januara ove godine iz BH Telecoma.

Dakle čast i privilegiju da gledaju utakmice reprezentacije imaju fanovi koji posjeduju antene i signal zemaljske mreže, korisnici usluga Telemacha, Total TV-a i nekih manjih kablovskih operatera.

Ista situacija s TV prijenosom čeka nas i 8. oktobra, kada Bosna i Hercegovina igra utakmicu godine, a to je polufinale baraža protiv Sjeverne Irske.

Mnogi su kivni na BHRT što nije otkupio prava prijenosa nacionalnog tima. Međutim, jasno je da BHRT na tenderu nije bio konkurentan.

BHRT je učestvovao na tenderu za kupovinu prava utakmica Lige nacija, kvalifikacija za EURO 2020 i EP (koje je prodavala UEFA), ali je United Media ponudila mnogo veći iznos (nezvanično, razlika je oko dvadesetak miliona KM) i na kraju je “pobijedila”.

United Media, odnosno TV kanali u njihovom vlasništvu dominira i regionom. Utakmice reprezentacije Hrvatske u Ligi nacija prenosi tamošnja Nova TV, a u Srbiji nedavno pokrenuta Nova S. U međuvremenu je HRT od United Medie uspio otkupiti prava prijenosa Evropskog prvenstva 2020.

U Sloveniji je vlasnik prava od 2016. godine United Media. Ranije je utakmice od ove kompanije otkupljivala državna televizija, što u novoj sezoni Lige nacija nije slučaj jer se mečevi emitiraju na Sport klubu.

Kako sada stvari stoje, jedini način da navijači u narednom periodu prate svoje miljenike putem malih ekrana je da “rat” završi primirjem, odnosno dogovorom operatera i TV Nova.

 

 

(Faktor.ba)