Možda znate odakle vučete korijene, ali stopala će otići još dublje u istoriju. Šta oblik stopala ili dužina vaših nožnih prstiju mogu da otkriju o davnim precima?

1. Egipatska stopala

Strma kao zid piramide.

Ako imate prste koji su uredno poredani po visini, možete da kažete za sebe da stojite na egipatskim stopalama.

Vjerovatno najzanimljivija činjenica o drevnim egipatskim stopalima jeste nadogradnlja vještačkih prstiju na mumijama.

Istraživači sa Univerziteta u Mančesteru pronašli su dokaze da su na jednoj mumiji dva prsta bila vještačka. Jedan je bio napravljen od papirusa, a drugi od drveta i kože.

2. Rimska stopala

Rimljani su osvojili Evropu i sjevernu Afriku, a to se vidi i po stopalima. Naime, smatra se da jedna četvrtina svjetske populacije ima rimska stopala, tri prsta iste dužine i dva znatno manja.

Rimski tip stopala takođe se “proslavio” na drevnim antičkim djelima, mada mnogi rimski kipovi imaju i grčki oblik stopala.

Jedina negativna strana ovog tipa stopala jeste što nošenje “šiljate” obuće može biti neudobno.

3. Grčka stopala

Ako vam je jedan prst mnogo duži od ostalih, imate grčka stopala, ali to je samo genetska osobina.

Ako ste ikada imali priliku da vidite neku poznatu grčku statuu, možda ste primijetili njihove prste na nogama – svi imaju grčko stopalo.

Studija iz 2004. godine je dokazala da je ovaj tip stopala najčešći kod sportista. Izgleda da taj jedan izdužen prst ima svoje prednosti u atletici.

4. Germansko stopalo

Veliki palac, a ostali psrti jednako mali, to je germansko stopalo. Germansko stopalo je najrjeđe od svih, tako da ako imate ovaj tip, možete se pohvaliti posebnošću.

5. Keltska stopala

Kelti su sinonim za zapadnu Evropu, posebno Britaniju i Irsku, ali njihovo porijeklo je pomalo nejasno.

Keltski oblik stopala je kombinacija germanskog i grčkog tipa. Jedan duži prst, a dva najmanja otprilike iste dužine.

Naučnici vjeruju da su se Kelti, u proteklim vijekovima, najviše miješali sa drugim narodima, a vjerovatno je to razlog zašto je kelstski tip stopala ovako “haotičan”.

(Telegraf.rs)