Crveni križ Bihać je uključen u migrantsku krizu u ovom gradu već tri godine i ima značajnu ulogu u rješavanju ovog problema.

[embedded content]

Sekretar Crvenog križa Bihać o pomoći migrantima Selam Midžić ističe da je nezadovoljan djelovanjem vlasti, kako na državnom, tako i na međunarodnom novou.

“Djelovanje institucija vlasti po pitanju migrantske krize nije na zavidnom nivou, jer mi već preživljavamo treću godinu sa migrantima. I dalje se raspravlja i donose se odluke šta i kako se ponašati. Nama kao organizaciji je teško funskicomnisati u ovim uslovima, ali to radimo u interesu ovog grada, kantona i države”, rekao je Midžić.

On ističe da je najveći problem samo čekanje da se uključe državne institucije u rješavanje ovog problema.

“Najveći problem je prihod migranata, njihov smještaj, čekanje da se uključe državne institucije, međunadrodne organizacije. Mi u najboljim namjerama želimo da se priključimio svim tim institucijama, međutim ništa se ne mijenja na bolje, ugrožen je i grad Bihać i stanovništvo”, kazao je Midžić.

Midžić ističe da su prepušteni sami sebi, te da je veliki ispit iz humanosti položen radom u kampu Vučjak.

“Jedan on najtežih zadataka je bio Vučjak, jer smo bili prepušteni sami sebi. Jedino smo ih mi kao organizacija sa malim brojem volontera opsluživali po 1.500 migranata i nije se desio neki incident. Mi smo u tom periodu ponijeli veliki teret. Položili smo ispit iz humanosti”, ističe Midžić.

On ističe da je potrebno naći zajedničko rješenje svih institucija da bi se migranti smjestili na određeno mjesto u narednom periodu.

bhrt.ba