Piše: Mirza Kapetanović

Jeste li znali da je u srednjem vijeku pčelinji vosak bio značajniji proizvod od meda? Stanovnici srednjovjekovnog Jajca su tako pored pčelinjeg voska mogli na tržnici kupovati svilu, ulje, so, medovinu, razne prehrambene proizvode, tkanine i dr.
Iz vremena vladavine Osmanlija postoje brojni dokumenti, posebno oni o spahijskom porezu, iz kojih se da zaključiti da je pčelarstvo bilo izuzetno razvijeno.

Med i vosak Jajčani su proizvodili i izvozili u udaljene krajeve širom Carstva, što samo govori o kvaliteti meda ovog podneblja. Osmanska vlast je na ovom području zatekla pčelarstvo kao razvijenu privrednu granu i svojim mjerama je dodatno unaprijedila. Jer, pravilo je bilo da se naturalni porez, ušur, od pčelinjaka plaća po tarifi od akče (osmanski novac) na manje od deset košnica. Ako je bilo više od 10 košnica, 1 košnica je išla na ime ušura.

Iz deftera 1562. godine saznajemo da je u tridesetak naseljenih mjesta na području Jajca zabilježena desetina (ušur) na košnice. Prema tom popisu najviše košnica bilo je u Borcima kod Jajca. Pčelarstvo je isto tako bilo razvijeno u mjestima : Pšenik, Mile, Vinac, Carevo Polje, Šibenica, Biokovina, Divičani, Bučići, Podmilačje, Prudi, Bistrica, Kruščića, Podlipci, Bešpelj, Doribaba, Lendići, Kuprešani itd…

 

 

(Jajce Online)