Dvije godine najavljivano zatvaranje kampa Bira, jučer je konačno i počelo. Do kraja sedmice ovaj kamp bi trebalo da bude zatvoren. Najveći problem predstavlja oko 200 maloljetnika za koje se još ne zna gdje će biti smješteni.

[embedded content]

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) juče su počeli sa realizacijom zaključaka Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom, koji se tiču zatvaranja kampa Bira.

Tokom jučerašnjeg dana 106 migranata je iz ovog kampa premješteno u kamp Lipa. Tim povodom, oglasili su se i iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kazavši da u Lipi nema mjesta za nove migrante, jer su svi kapaciteti popunjeni.

Trenutno se u Biri nalazi oko 400 migranata, a više od polovine su maloljetnici i njihova bi sudbina trebalo da bude poznata nakon današnjeg sastanka koji će biti održan u Sarajevu.
Ako bude dogovorena lokacija na koju će maloljetnici biti izmješteni, realno je očekivati da će taj kamp u narednih nekoliko dana biti zatvoren.

Pripadnici policije USK će sve migrante koji nemaju smještaj i koji se nalaze po napuštenim objektima, ulicama i parkovima odvoziti na međuentitetsku liniju sa Republikom Srpskom, kod Bosanske Otoke, iako je juče zasjedalo Općinsko vijeće Bosanske Krupe i donijelo odluku da se zabrani dovoz migranata na područje te općine.

bhrt.ba