Nastava u osnovnim i srednjim školama u Zeničko dobojskom kantonu (ZDK) počinje danas.

[embedded content]

Nastavni proces u Zeničko-dobojskom kantonu biće organiziran kombinovanom metodom. Tradicionalni, u učionicama , i online pristup, kako smatraju nadležni, zapravo je jedino moguć i izvodiv na ovaom području s obzirom na broj učenika, broj nastavnika i objekata koji treba da budu osigurani.

SPAHIJA KOZLIĆ, ministar za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDK

“Na području Kantona imamo oko 41 hiljadu djece koja, zajedno sa 5 i po hiljada zaposlenih, treba da uđu u nekih 150 objekata. Procijenili smo da je to isuviše rizično, posebice za djecu, i opredijelili smo se da idemo sukcesivno, dakle, postepeno.”

MIRZA GANIĆ, premijer ZDK

“Nama je posebna obaveza u dijelu da sve protekne kako treba i da u narednom periodu pratimo cjelokupnu realizaciju procesa nastave, jednim dijelom online, jednim dijelom tradicionalno, ali da, što je najvažnije sa epidemiološkog aspekta, ne bude transmisije i da lociramo, u slučaju da se pojavi bilo gdje.”

Od pojave pandemije koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu osam učenika i nastavnika inficirano je ovim virusom, a dvije osobe su preminule od posljedica oboljenja Covid-19.
Upravo zbog toga, smatraju nastavnici, veoma je bitan pristup, kada je riječ o osiguranju prostora u kojima se odvija nastavni proces. Nastavnici pozdravljaju ovaj pristup.

SELVEDIN ŠATOROVIĆ, predsjednik SSS BiH

“Mi smo insistirali da zdravlje radnika i zdravlje učenika, prije svega, bude na prvom mjestu. Zbog toga i pozdravljamo ovaj model koji je krenuo u ZDK, sukcesivno, od početka nastave.”

Nadležni ističu da će nastaviti da prate epidemiološku situaciju u Zeničko-dobojskom kantonu. Do kraja ovog mjeseca nadaju se da bi se učenici mogli vratiti u punom obimu u učionice i školske klupe, ali i tada uz posebne mjere opreza.

bhrt.ba