S ciljem zaštite i sigurnosti djece u prometu, PU Jajce intenzivno je započela s radom na provedbi aktivnosti unutar planirane akcije pod nazivom “Sigurna djeca- osigurana budućnost.”

Akcija bi trebala doprinijeti i utjecati na poboljšanje stanja sigurnosti učenika i svih sudionika u prometu.

Policijski službenici će u suradnji s Autoklubom Jajce u mjesecu rujnu održati niz aktivnosti u osnovnim školama i dječjim vrtićima kako bi djecu, ali i njihove roditelje, upoznali s osnovnim pravilima što sigurnijeg sudjelovanja u prometu.

Aktivnosti policije

Osnovni zadatak policije je osigurati nesmetan prijelaz djece preko ceste i njihovog dolaska u školu i povratku kući, a protiv nediscipliniranih vozača poduzeti zakonom propisane mjere.

Prometni policajci će tijekom ovog mjeseca na području naše općine u svim osnovnim školama našim najmlađim osnovcima ukazati na osnovna pravila ponašanja u prometu, a javnost će putem lokalnih medija biti upoznata o poduzimanju aktivnosti iz naše nadležnosti.

Vozači oprez- počela je školska godina!

Djeca uglavnom nisu svjesna opasnosti koja mogu proizaći iz nepažljivog prelaska preko ceste. Stoga, poštovani vozači, odgovornost je na vama! Poštujte postavljene prometne znakove, osobito u blizini škola i naseljenim mjestima jer nikad ne znate kako će reagirati dijete koje namjerava prijeći cestu.

Roditelji i nastavnici- alarm!

Ove poruke su namijenjene i Vama, a upozoravaju nas na problem vezan za početak školske godine i na povećanu nazočnost djece na cestama, a vaša je dužnost da ih prvi educiramo o pravilnom prelaženju preko pješačkih prijelaza i ponašanja na ulici.
Manju djecu ne ostavljajte bez nadzora, jer ne pretjerujemo ako kažemo da smo gotovo svakog dana svjedoci crnih vijesti iz prometa.

Na posljetku još jednom koristimo prigodu, te svim vozačima upućujemo apel da u blizini škola, vrtića i naseljenim mjestima smanje brzinu i budu maksimalno oprezni, a sve kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi i nedužni životi.

Budimo svjesni da našim prvačićima nedostaje životnog i prometnog iskustva, te da nisu svjesni svakodnevnih opasnosti koje im prijete u prometu.

Budite odgovorni kao vozači i roditelji koristite dječje sjedalice i vozite sigurno djecu ili kao sudionici i poštujte prometne znakove, a pozovimo na broj telefona 122 prijavite nesavjesne vozače!

Sudjelujmo svi zajedno u zaštititi naše djece u prometu, jer oni su trenutno najugroženija kategorija sudionika u prometu!

 

 

(Jajce Online)