Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmatrati zahtjev člana Predsjedništva Milorada Dodika, da se odluka usvojena bez konsenzusa u Predsjedništvu BiH proglasi štetnom po vitalni interes entiteta. Odlukom je predviđeno da monitoring lokalnih izbora vrši jedna međunarodna organizacija. Ukoliko dvije trećine zastupnika u Narodnoj skupštini podrže zahtjev odluka će se smatrati nevažećom.

[embedded content]

Poziv člana Predsjedništva BiH Milorada DOdika poslanicima Narodne skupštine RS da dvotrećinskom većinom podrže proglas o štetnosti ovog Memoranduma , ranije su odbacili poslanici SDS-a i PDP-a, koji su glasali protiv predloženog dnevnog reda posebne sjednice. U SDS-u i PDP-u smatraju da je riječ o Dodikovoj zloupotrebi pitanja vitalnog nacionalnog interesa.

IGOR CRNADAK, poslanik PDP-a u NSRS

Javnost treba da zna da ovim Memorandumom , zbog kojeg se saziva sjednica ,Republika Srpska nije ugrožena .Naprotiv ,Memorandum sa IFES_om doprinosi većoj slobodi građana u odlučivanje I generalno pomaže ostvarivanju otvorenijeg,poštenije I kvalitetnijeg izbornog procesa.

MIRKO ŠAROVIĆ, predsjednik SDS-a

Cilj tehničke pomoći je eliminisanje zloupotreba u izbornom procesu ,elimininisanje prevara kada su u pitanju birački spiskovi i zloupotrebe sa javnim resursima koje su masovne u Bosni i Hercegovini i mi smatramo da oni koji su vršili zloupotrebe sada žele da izbjegnu bilo kakav nadžor po ovom pitanju prije svega mislim na SNSD i njegove satellite i ako mogu žargonski da kažem onaj ko se buni taj vara

Replicirajući Šaroviću Milorad Dodik je rekao da se SDS pod vođstvom Bosića, Šarovića i Govedarice odavno odrekao nacioanlno odgovorne politike.

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH

Razumljivo je da im odgovoara ono što se pokušava poturiti kroz Memorandum sa IFES_om , američkom agencijom za izborne procese, jer se nadaju da će uz politički i pristrasan sastav Centarlne izborne komisije, i sve ono što je u Memorandumu napisano ili samo nagoviješteno dobiti šansu da skroje izborni rezultat.

Dodik je rekao da će sutra Narodna skupština RS dvotrećinskom većinom odbaciti odluku druga dva člana Predsjedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Potvrda stiže iz skupštinskog rukovodstva.

MILAN PETKOVIĆ, potpredsjednik Narodne skupštine RS

Ima dvotrečinsku većinu koja je stabilana između 61 i 62 poslanika a poslovnički je 65 poslanika da bi se neka odluka izglasala dvotrečinskom većinom tako da mi ne sumnjamo da će ova odluka sutra biti usvojena.

Bosna i Hercegovina, potvrđeno je iz CIK-a, sarađuje sa Međunarodnom fondacijom za praćenje izbora od 2001. godine. Podsjećaju da je saradnja bazirana na edukaciji izborne administracije ali i edukaciji i informisanju birača sa posebnim akcentom na osjetljive kategorije.

bhrt.ba