Početak školske godine znači veći broj djece na našim ulicama, posebno se to odnosi na područja oko škola, vrtića…

Percepcija je većine roditelja kako su njihova djeca ugrožena u prometu. Stoga ih danas, više nego ikada prije, dovoze automobilima do škola. Zbog povećanog broja vozila u području škola na nadležnim ustanovama je da tu istu djecu zaštite, odnosno povećaju sigurnost prometa.

Ležeći policajci su mjera kojom je Općina Jajce htjela povećati sigurnost prometa. Ležeći policajci koji su postavljeni na lokacijama u blizini OŠ “13. rujan” na Volijaku te kod vrtića Emina u ulice Alekse Šantića nisu projektirani prema Smjernicama. Ne zadovoljavaju ni minimum zahtjeva zbog kojih su napravljeni a to je smanjenje brzine vozila.

Vozač mora imati osjećaj da se približava području vrtića ili škole a taj osjećaj će dobiti jedino pod uslovom da na cesti ili uz cestu vidi oznake koje ga obavještavaju o tome. Te oznake ne postoje prije tih ležećih policajaca.

O ovome problemu sam prije 3-4 mjeseca obavijestio nadležne službe u Općini Jajce, također je i općinski načelnik upoznat o istome. Nakon što su svi upoznati s problemom te su potvrdili da je u projektu predviđeno postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije na ležeće policajce, javljeno mi je da će se u što kraćem roku obilježiti ležeće policajce. Potvrdu o tome da se započinje označavanje ležećih policajaca dobivam 10. srpnja/juna, (tih dana su se označavali pješački prijelazi u kružnom toku).

Jajce: Da li su ‘ležeći policajci’ napravljeni po propisima?

 

Nažalost isti do danas nisu označeni, iz kojeg razloga, to bi se trebala pitati pravna služba Općine Jajce.

Djeca su ta koja ispaštaju u ovoj tipičnoj bosanskoj priči, s toga molim sve roditelje, učitelje, nastavnike da na svaki mogući način ukažu na ovaj problem i samim time pridonesu da nadležne službe napokon riješe ovaj problem.

 

S poštovanjem, Antonio Ladan. student pete godine fakulteta prometnog inženjerstva na Univerzitetu u Mariboru.

 

 

 

(Jajce Online)