Još je neizvjesno kako će biti osigurana sredstva u iznosu od 2,5 miliona maraka koje je tražilo Središnje izborno povjerenstvo kako bi lokalni izbori mogli biti provedeni u skladu sa epidemiološkim preporukama. Sredstva su im, kažu, neophodna za nabavku zaštitne opreme, ali i angažovanje većeg broja ljudi koji će pratiti izbore. Za BHT1 iz SIP-a je potvrđeno da su zahtjeve uputili svim nivoima vlasti, međutim, odgovora još nema.

[embedded content]

Do lokalnih izbora ostalo je nešto manje od 2 I pol mjeseca, a još je neizvjesno ko će i kada nabaviti zaštitnu opremu, sredstva za dezinfekciju, beskontaktne toplomjere, ali i druge stvari kako bi se izbori održali u skladu sa epidemiološkim preporukama. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH
kažu kako su oni odradili svoj dio posla, sada su, kako su rekli, na potezu druge institucije.

ŽELJKO BAKALAR, predsjedavajući SIP-a

Nemamo odgovor od vijeća ministara. Dopis smo poslali na ured predsjednika Vijeća ministara, Zorana Tegeltije, na ured ministrice civilnih poslova, te na urede ministra financija i trezora i ministra sigurnosti. Dopise smo poslali i vladama entiteta i Brčko distrikta kao i svim načelnicima i gradonačelnicima u BiH. Cilj je da institucije svih razina vlasti obezbjede sredstva za nabavku zaštitne opreme i da ih distribuiraju direktno prema lokalnim izbornim komisijama. Izbori su u našoj nadležnosti a zaštita građana je pitanje za institucije. Tako je bilo u svim zemljama regiona u kojima su provedeni izbori ove godine.

Ipak iz Središnjeg izbornog povjerenstva nije tačno navedeno koji je krajnji rok do kada sredstva moraju biti osigurana. Zbog kašnjenja sa usvajanjem proračuna za ovu godinu izbori su već jednom pomjereni. Bivši član Središnjeg izbornog povjerestva Vehid Šehić smatra da nema razloga da to
ponovno dogodi.

VEHID ŠEHIĆ, bivši član SIP-a

Neupitni su izbori, to ne može niko odložiti, a da se odlažu izbori zbog ovih sredstava koja su potrebna mislim da bi to bilo neozbiljno i neodgovorno, s tim što moram da kažem da tu obavezu obeubjeđenja sredstava moraju snositi svi nivoi vlasti, počevši od lokalnih zajednica….o odlaganju izbora ja ne želim da razmiljšma jer bi to bilo sve samo ne država Bosna i Hercegovina.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine inače propisuje da se lokalni izbori financiraju 50 posto iz proračuna BiH, a preostalih 50 posto iz proračuna lokalnih zajednica u BiH. Nejasno je da li će se ovaj model primjenjivati i kada je u pitanju novi zahtjev Središnjeg izbornog povjerenstva?

Da li će i kada Vijeće ministara raspravljati o zahtjevu Središnjeg izbornog povjerenstva pitanje je koje smo uputili na adrese nekoliko ministarstva. Međutim, odgovor nismo dobili.

bhrt.ba