Japanska kompanija SkyDrive je objavila da je uspješno testirala svoj leteći automobil. U kompaniji su kao cilj istakli da automobil postane svakodnevno prijevozno sredstvo.

Kompanija je javno demonstrirala mogućnosti automobila na Toyotinom testnom poligonu koji je jedan od najvećih u Japanu, prenosi CNN. To je bila prva javna demonstracija mogućnosti jednog letećeg automobila u historiji ove zemlje.

Automobil je nazvan SD-03 i nekoliko minuta se kretao na spomenutom području.

“Ekstremno smo uzbuđeni zbog toga što smo imali prvu vožnju letećim automobilom i to dvije godine od osnivanja SkyDrivea. Cilj nam je da ovakav način vožnje postane svakodnevnica”, rekao je izvršni direktor kompanije Tomohiro Fukuzawa.

Prema njegovim riječima, žele da leteći automobili budu pristupačno i prikladno prijevozno sredstvo kao siguran i udoban način života.

Kako je naveo CNN, SD-03 je najmanje leteće električno vozilo koje može vertikalno polijetati i slijetati. Ima osam motora i opremljen je sigurnosnim sistemima za “vanredne situacije”.

“Nastojali smo da vozilo bude futurističko, harizmatično i poželjno za sve kupce”, poručili su iz SkyDrivea.

U narednom periodu automobil će se testirati izvan Toyotinog poligona u različitim okolnostima, a sve u cilju da bude u potpunosti siguran za korištenje.

(Klix)