Koronavirus je promjenio način života, ali borba zdravstvenih radnika je najteža. I dok se građani najblaže rečeno opuštaju, zdravstveni radnici i dalje su na oprezu. Nedostatak stručnog kadra, sve više zaraženih ljekara dovelo je do toga da su medicinski radnici na izmaku snaga.

[embedded content]

Smjena heroja u bijelom u jednom od kovid centara u Sarajevu počinje ovako. Elvedin Forto jedan je od zaposlenika na Odjelu za plućne bolesti. Od početka pandemije, uz posebna pravila, pripreme za smjenu izgledaju ovako.

ELVEDIN FORTO, Odjel za plućne bolesti Doma zdravlja Saraj Polje

“Naše radno vrijeme je šest sati i dok ne krenemo kući nema skidanja. Dolazi do potpune dehidracije organizam strada i trpi mada sada je malo lakši period. Ali vidite kakva su ova odjela tek sam ga obukao i već sam se ugrijao.

Dom zdravlja u Saraj Polju prvi je uspostavljeni kovid centar od početka pandemije. Ovdje se i danas obavlja veliki broj testiranja. Bris se uzima u pokrentom kontejneru ili metodom drive in.

ELVEDIN FORTO, Odjel za plućne bolesti Doma zdravlja Saraj Polje

“Situacija se poboljšava da se smirila skroz, nije ali ide nabolje razlog su upozorenja kriznih štabova, angažman medija i da danas prvi dan vkenda u 2 sata nema niti jednog pacijenta.

Evidentan nedostatak stručnog kadra doveo je do toga da zdravstveni timovi ove ambulante nisu odmarali od početka pandemije.

ELVEDIN FORTO, Odjel za plućne bolesti Doma zdravlja Saraj Polje

Ja sam primjer gdje je moj godišnji odmor storniran s razlogom fali nas i nije problem odradit ćemo tako da sam ja da tako kažem jedan od onih kojima je godišnji odmor ili žrtva koju je zakačilo to. i Tako da nisam prestajao raditi od kako je počela pandemija i nadam se da ću ubrzo.

bhrt.ba