Poteškoće u poslovanju uzrokovane pandemijom koronavirusa i dalje ostavljaju velike posljedice na poduzeća koja se bave prevozom putnika.

[embedded content]

U Međunarodnoj zračnoj luci Tuzla promet je drastično smanjen, što je dovelo do poduzimanja određenih mjera.

Kakve su posljedice za radnike i zašto nisu opravdana sredstva dobijena od Federalne vlade za prethodne dvije godine?

Radnicima Zračne luke plaće nisu smanjene, sve je obračunato u punom iznosu, ali se odbija dio od 20 posto, koji je Zračna luka dužna isplatiti kada se steknu uvjeti, pojašnjava za BHRT ravnatelj poduzeća.

ESED MUJAČIĆ, ravnatelj Međunarodne zračne luke Tuzla

Mislimo da smo na vrijeme počeli sa djelomičnim smanjenjem, tako da na neki način jamčim da ćemo do kraja godine imati isplaćene sve plaće, djelomično smanjene. U drugom slučaju bismo vjerojatno došli u situaciju da neku od ovih sljedećih plaća ne bi mogli nikako isplatiti.

Osim ove, donesene su odluke o uvođenju takse za putnike u iznosu od 2 marke i poništenje natječaja za prijem novih zaposlenika. Zahvaljujući javnim pozivima Službe za zapošljavanje, dio radnih mjesta je popunjen. Broja putnika, u odnosu na prošlu godinu, manji je za čak 58 posto.

EDINA ŠIŠIĆ, rukovotkinja Sektora prometa i usluga u zračnom prometu

Redovne linije iz naše zračne luke su se vremenom reducirale. Prvo su ukinute linije za Austriju, za Beč i Salzburg, potom za Bilung – Danska, a evo u petak imamo zadnji let za za Fridrishafen.

Iz Proračuna Županijske vlade prije nekoliko mjeseci na račun Zračne luke uplaćen je iznos od 330.000 KM kao subvencija za rad. Očekuju se novčana sredstva i s federaln razine.

Prema onim informacijama s kojima mi raspolažemo, odobrena su sredstva u iznosu od 930.000 KM, s tim da Zračna luka ima obvezu opravdati dio sredstava koji je uplaćen za 2019. i 2018. godine.

ESED MUJAČIĆ, ravnatelj Međunarodne zračne luke Tuzla

Nažalost, ta sredstva je prethodna Uprava potrošila na neke druge svrhe, a mi smo nedavno sklopili ugovor, jedan Sporazum o vraćanju tih sredstava.

Tako će Zračna luka u ratama vraćati novac i time, kako kaže ravnatelj, plaćati tuđe greške, i to u razdoblju koji svakako nije nimalo povoljan.

Federalna vlada je za pomoć u radu uplatila 50 posto, a ostatak se očekuje uskoro.

bhrt.ba