Rješavanje migrantske krize je zahtjevan postupak koji zahtijeva poštivanje velikog broja stranih konvencija i domaćih zakona, a nastojanje je da prava i slobode građana Bosne i Hercegovine ne budu ugrožena pravima ilegalnih migranata – izjavio je za televiziju N1 Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Rekao je da su 99 posto migranata koji uđu na teritoriju BiH ilegalni migranti.

– Ulaze u državu bez ikakvih dokumenata zemlje iz koje dolaze, izražavanjem namjere i zahtjeva za azil stječu određenu vrstu statusa. U suštini, jedan posto njih koji uđu u BiH imaju neku vrstu identifikacijskog dokumenta. Ostali ulaze bez dokumenata, ne na način koji je propisan i zato se tretiraju tako. Prelaze na ilegalnim mjestima – rekao je Cikotić.

Naveo je da svega dva ili tri posto onih koji uđu u BiH podnose zahtjev za azil.

– Mi do sada nemamo prisutnu pojavu da oni imaju namjeru postati državljani BiH, azilanti u BiH – rekao je.

U rješavanju migrantske krize svoje nadležnosti imaju i država i entiteti i županije, pa i općine, rekao je Cikotić, rekavši da zbog nedostatka jedinstvenog i harmoniziranog pristupa u rješavanju ove krize USŽ poduzima svoje mjere.

Cikotić je rekao da on stvari rješava “na drugi način”, a to je realizacija zaključaka Predsjedništva BiH, da se kampovi koji su u Bihaću i Velikoj Kladuši izmjeste iz gradskih sredina, da se tu smanji pritisak migranata koji ugrožavaju način življenja.

Prema njegovim riječima, BiH poštuje prava maloljetnih migranata bez pratnje, te tu ide u korak sa svjetskim konvencijama koje tretiraju taj segment.

– To se poštuje. Te organizacije se brinu o poštivanju propisa, kao i domaće institucije koje surađuju s njima. Ta briga se odvija i na domaćoj razini- izjavio je Cikotić za N1.

(Srednjabosna.com)