Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić izjavio je da se u RS definitivno može govoriti o stabilizaciji epidemiološke situacije, nakon što je posljednja sedmica bila sa najmanjim brojem zaraženih virusom korona u posljednjih šest sedmica.

[embedded content]

“Ne smijemo popustiti sa načinom ponašanja i mjerama koje sprovodimo. Javnost i građani u Republici Srpskoj prihvatili su ove mjere i idemo u dobrom pravcu, što će biti vrlo važno zbog cijelog javnog života u narednom periodu”, rekao je Šeranić.

On je danas posjetio Bolnicu “Sveti vračevi” u Bijeljini, gdje je sa rukovodstvom te zdravstvene ustanove razgovarao o zbrinjavanju pacijenata zaraženih virusom korona, te o redovnom funkcionisanju bolnice i adaptaciji novih prostora koje finansiraju Vlada Republike Srpske i grad Bijeljina.

“Riječ je o objektu za specijalističke ambulante koji će omogućiti da se, sa epidemiološkog stanovišta, sačuva centralni objekat bolnice, kao i dodatni kapaciteti kovid bolnice koja mora ima minimalno dvije operacione sale”, rekao je Šeranić novinarima.

On je, generalno, istakao važnost specijalizacije i razvoja novog kadra, kao i unapređivanju kadra u mikrobiološkom segmentu, te dodao da Republika Srpska napreduje se razvojem virusološke mreže laboratorija, što će imati značajan uticaj u prevenciji virusoloških oboljenja.

Šeranić je rekao da se u pregovorima u vezi sa nabavkom vakcine Republika Srpska strateški orijentisala prema svim proizvođačima od kojih se vakcina može nabaviti. Najavio je da će naredne sedmice to biti jedna od tema razgovora sa timom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji dolazi u Bosnu i Hercegovinu.

“To su pregovori sa SZO kroz koviks model, koji gleda kako da putem SZO obezbijedi dovoljnu količinu vakcine prema svim zemljama. Mi smo u Republici Srpskoj rezervisali u prvom navratu 400.000 doza vakcina, što je bila i preporuka SZO”, rekao je Šeranić i dodao da se razgovara i sa ruskim partnerima, putem Predstavništva u Rusiji.

Vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović rekao je da su u toku građevinski radovi za proširenje kapaciteta sa sadašnjih 40 na 90 bolničkih kreveta za kovid pacijente.

“Vlada Republike Srpske obezbijedila je 654.000 maraka, grad Bijeljina 200.000 maraka i u toku je adaptacija 2.600 metara kvadratnih dodatnog prostora s ciljem većeg stepena zadovoljstva sugrađana”, rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, situacija u kovid bolnici je nešto bolja – hospitalizovano je sedam pacijenata, ali nema mjesta za opuštanje i neophodno je poštovanje svih epidemioloških mjera.

Nakon susreta sa gradonačelnikom Mićom Mićićem i posjete bijeljinskoj bolnici, ministar Šeranić sastao se i sa rukovodstvom Doma zdravlja Bijeljina.

bhrt.ba