Na današnjem sastanku premijera Republike Srpske i Federacije BiH, Radovana Viškovića i Fadila Novalića, sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Zoranom Tegetijom biće riječi o mjerama podrške privredi u saniranju posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, zaštiti domaće privrede, aranžmanima sa međunarodnim finansijskim institucijama, te realizaciji zajedničkih projekata.

Na sastanku će biti razgovarano i o otvaranju granica za turiste i poslovne ljude, formiranju pet radnih grupa Savjeta ministara za pet oblasti koje je predložio predsjedavajući Tegeltija s ciljem usaglašavanja rješenja za koja su privrednici iskazali interes, te projektima koje treba da realizuje “Elektroprenos BiH”, rečeno je Srni u Vladi RS.

Vlade Republike Srpske i Federacije BiH definisale su različite mjere podrške privredi zbog pandemije virusa korona i sve one su išle u pravcu stabilizacije stanja izazvanog pandemijom virusa korona.

“U Budžetu Savjeta ministara za 2020. godinu obezbijeđena su sredstva za podršku privredi zbog pandemije virusa korona, ali nije jasno definisan način i kriterijumi za njihovu raspodjelu, te je za naredni period potrebno definisati zajedničke mjere, koje bi imale za cilj pokretanje novog privrednog ciklusa, a koje bi se našle u Programu ekonomskih reformi BiH za period 2021-2023. godina”, rečeno je Srni u Vladi RS.

Takođe, kažu u Vladi, potrebno je pokrenuti i proceduru pregovora sa MMF-om u vezi sa novim aranžmanima. “MMF je izrazio zainteresovanost i predložio da u oktobru posjete BiH, kada bi zvanično otpočeli pregovori, ali prije toga potrebno je da BiH uputi zvaničan zahtjev i da predloži vrstu aranžmana koju želi”, naveli su u Vladi.

Iz Vlade su podsjetili da su Vlada RS, Vlada FBiH i Savjet ministara BiH imenovali Tim za pregovore sa EU u vezi sa makrofinansijskom pomoći, te da su pregovori otpočeli još krajem maja, ali stav predstavnika Republike Srpske je da Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara BiH ne vodi proces kako treba, što dovodi do nepotrebnog kašnjenja i odgađanja u zaključenju aranžmana.

Kada je riječ o “Elektroprenosu BiH”, u Vladi RS su naveli da je, prema informacijama kojima raspolažu, veoma malo urađeno na realizaciji dogovorene liste investicija koje treba da realizuje “Elektroprenos BiH”.

“Pored toga, postoje i dodatni projekti koji su spremni i za koje su obezbijeđena sredstva, te je potrebno usaglasiti i dinamiku njihove realizacije i donijeti potrebne odluke. Na sjednici Odbora za investicije usvojena je Jedinstvena lista prioritetnih projekata BiH, od kojih su neki zajednički za oba entiteta. S tim u vezi, potrebno je usaglasiti dinamiku i način realizacije, te otkloniti sve smetnje ako postoje, kako bi realizacija mogla što prije otpočeti”, naglasili su u Vladi RS.

Sastanak premijera RS i FBiH sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH biće održan danas u Sarajevu sa početkom u 13.00 časova.

Nakon sastanka predviđena je konferencija za novinare na kojoj bi trebalo da se obrate Višković, Novalić i Tegeltija.

bhrt.ba