Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske proslijedila je ove godine tužilaštvu četiri izvještaja zbog uočenih nepravilnosti, i to za Dom zdravlja Brod, te za opštine Srebrenica, Novo Goražde i Gacko, rekao je glavni republički revizor Jovo Radukić.

“Prema našim analizama, najčešće se krše zakon i podzakonski akti u vezi sa javnim nabavkama, a zatim i propisi iz oblasti zapošljavanja, obračuna i isplate ličnih primanja”, naveo je Radukić.

On je naglasio da su u ovom ciklusu sprovedene 74 revizije, te da je kod domova zdravlja revizija izvršena prvi put.

“Kada je riječ o opštinama u kojima je tokom ove godine sprovedena revizija, od njih 12 pozitivno mišljenje i za finansijske izvještaje i za usklađenost dobile su opštine Bratunac i Han Pijesak. Opštini Srebrenica i Gacku dato je negativno mišljenje o usklađenosti”, rekao je Radukić za “Glas Srpske”.

Kod subjekata gdje je revizija prisutna svake godine, istakao je Radukić, vidno je povećanje broja pozitivnih mišljenja revizije i smanjenje broja datih preporuka, tako da se na osnovu toga može zaključiti da revizija javnog sektora doprinosi poboljšanju finansijske discipline i poštovanju propisa.

“U posmatranom periodu, najveći broj negativnih mišljenja dobile su jedinice lokalne samouprave. Ipak, moramo imati u vidu da su jedinice lokalne samouprave i jedan od najkompleksnijih sistema jer revizija kod njih uključuje i niže budžetske korisnike”, naveo je on.

Radukić je napomenuo da svaki subjekat kada dobije revizorski izvještaj ima obavezu da u zakonskom roku sačini plan za sprovođenje preporuka, a kasnije i izvještaj o tome.

“Ima situacija kada subjekat navodi razloge zbog kojih određene preporuke nisu sprovedene i koji mogu biti objektivne prirode. Sve to treba uzeti u obzir kada se razmatra da li je neka preporuka sprovedena ili ne”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, nesprovođenje preporuke je jasan signal nadležnim institucijama, a u krajnjoj liniji Narodnoj skupštini Republike Srpske, da subjekat o kojem se radi nastavlja da krši neki od propisa.

Radukić kaže i da se svi negativni izvještaji dostavljaju tužilaštvu i da je to zakonska obaveza Glavne službe za reviziju, te dodaje da nijedno tužilaštvo nema obavezu da ih obavještava o tome dokle se došlo u postupku.

On je naveo da konkretan plan revizija za iduću godinu još nije kompletiran iako su definisane teme za revizije učinka koje će se sprovoditi, napomenuvši da je u toku izrada novog strateškog plana razvoja za petogodišnji period, s obzirom na to da važeća strategija ističe krajem ove godine.

bhrt.ba