Uoči prvih mečeva fudbalske reprezentacije Kosova u Ligi nacija u ovoj godini, protiv Moldavije i Grčke, selektor reprezentacije Bernard Challandes i predstavnici Fudbalskog saveza Kosova održali su konferenciju za novinare, javlja Anadolu Agency (AA).

Uoči prvih mečeva fudbalske reprezentacije Kosova u Ligi nacija u ovoj godini, protiv Moldavije i Grčke, selektor reprezentacije Bernard Challandes i predstavnici Fudbalskog saveza Kosova održali su konferenciju za novinare, javlja Anadolu Agency (AA).

Kosovska selekcija igra u četvrtak (3. septembra) protiv Moldavije na neutralnom terenu u Italiji, zbog političkih razloga jer ta zemlja ne priznaje državu Kosovo. Meč se igra bez publike zbog pandemije korona virusa. Drugi meč Kosovo igra tri dana kasnije (6. septembar) protiv Grčke u Prištini. Kosovo je u Grupi 3 Lige nacija sa Grčkom, Moldavijom i Slovenijom.

Kosovski selektor je naveo da neće moći da računa na neke igrače u meču sa Grčkom zbog pravila koja se odnose na karantin zaraženih korona virusom. Švajcarska, u kojoj igraju mnogi kosovski fudbaleri, jedna je od zemalja koja obavezuje karantin za sve osobe koje se sa Kosova vrate u ovu zemlju.

“Zaista je veoma teško sada se organizovati, razmišljati samo o fudbalu i isprobati fudbalska rješenja u ovom trenutku. Ali, moramo da se prilagodimo, moramo da prihvatimo ovu situaciju, to nije dobro ni za nas, ni za mene”, rekao je Challendes.

Challendes je rekao da će biti teško pronaći pravu kombinaciju za sve igrače kosovske reprezentacije “s obzirom na to da imamo različite situacije za određene igrače, jer imamo igrače koji su fazu priprema započeli prije nedjelju dana, imamo igrače koji su već u ritmu utakmica i igraju utakmice, ali imamo i igrače koji su još uvijek u privremenom prelaznom roku i ne igraju ni sa jednim timom”.

“Ne želim da pričam o konkretnim imenima za igrače. Međutim, jasno je da imamo različite situacije u zavisnosti od liga i zemalja iz kojih igrači dolaze. Bilo kako bilo, potrudili smo se da imamo sve te igrače za prvi meč sa Moldavijom i tada će se oni moći vratiti u svoje klubove bez potrebe da budu u karantinu, a sa ostatkom tima ćemo pripremiti za utakmicu protiv Grčke”, rekao je on.

Dodao je da se Kosovo suočava s dodatnim poteškoćama zato što je navedeno kao zemlja s visokim rizikom za širenje korona virusa.

Liga nacija, kako je kazao Challendes, jeste takmičenje u kojem “moramo steći iskustvo, pripremiti se što je moguće bolje za oktobarski meč koji igramo protiv Sjeverne Makedonije”, kada će Kosovo igrati u plej-ofu za kvalifikacije na Euro 2020 .

Na početku konferencije zvanično je potpisan nastavak ugovora na još dvije godine između FSK-a i švajcarskog trenera Challandesa. Prema riječima predsjednika FSK-a Agima Ademija, razgovor o novom ugovoru trajao je svega 10 minuta. Ademi je izrazio uvjerenje da će Challandes nastaviti da uspješno predvodi kosovsku selekciju.

KOMENTARI

Scsport.ba