Nižu se reakcije i u Bosni i Hercegovini na izborne rezultate u Crnoj Gori. Čestitke Koaliciji “Za budućnost Crne Gore” uputili su predsjednici najvećih partija iz Republike Srpske. U Federaciji Bosne i Hercegovine, političari, uglavnom, bez reakcija. Reakcije analitičara se kreću od toga da su rezultati ohrabrenje za demokratiju, do toga da su nagovještaj nestabilnosti.

Među prvim reakcijama bh. političkih zvaničnika na izborne rezultate u Crnoj Gori dominiraju čestitke političara iz Republike Srpske, koji ove rezultate nazivaju i pobjedom demokratije.

[embedded content]

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH

“Koalicijama ‘Za budućnost Crne Gore’, ‘Mir je naša nacija’ i ‘Crno na bijelo’ čestitam na pobjedi i želim da Crna Gora što prije dobije novu vladu po mjeri glasova građana koji su juče u velikom broju izašli na izbore. Očekujem da će sa novom crnogorskom vladom biti odlična saradnja, na dobrobit građana Crne Gore, Republike Srpske i BiH”.

BRANISLAV BORENOVIĆ, predsjednik PDP-a

“Mislim da je ovo jedna velika narodna pobjeda opozicije u Crnoj Gori, koja je pokazala da svojom upornošću, dosljednošću, hrabrošću, ali i mudrošću može na demokratski način pobijediti. Sve tri opozicione liste, kako stvari stoje, imaće natpolovičnu većinu i mogućnost da formiraju novu vladu Crne Gore.

MIRKO ŠAROVIĆ, predsjednik SDS-a

“U Crnoj Gori pobijedila je hrabrost, istina i vjera zbog čega od srca čestitam narodu i koaliciji ‘Za budućnost Crne Gore’. Ovo je istorijska pobjeda protiv režima. Ovo je pobjeda istinske demokratije i vrijednosti kojih su naši prostori žedni decenijama i zato je nemjerljiva sadašnja, ali i buduća snaga ove pobjede. I zbog toga istu borbu protiv režima, kriminala i tiranije nastavljamo i u Republici Srpskoj”.

Rezultati izbora su tu, danas je jedno od glavnih pitanja u medijima hoće li nova većina u Crnoj Gori mijenjati zvaničnu politiku te zemlje, njene eurointegracije i hoće li uticati na odnose u regiji.

Evo šta kažu analitičari.

ASIM MUJKIĆ, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu

“U svakom slučaju možemo reći da izborni rezultati u Crnoj Gori nagovještavaju jedan period nestabilnosti, mi vidimo da u Crnoj Gori postoji uistinu oštra polarizacija i sve su prilike, bez obzira na neka rješenja koja su u zraku, ulazimo u jedan period nestabilnosti, jer većine u parlamentu će biti vrlo krhke naravi i mogu dodatno zakomplicirati stvari”.

MILOŠ ŠOLAJA, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci

“Činjenica je da su izbori protekli u zaista demokratskoj atmosferi, mirno, znači za Crnu Goru mnogo, nova etapa politički tranzicije u koju je Crna Gora zakoračila. Što se tiče odnosa u regionu, malo je to ohrabrujuće je to za samu demokratiju jer je region, na neki način, postao prepoznat po autoritarnim crtama, ovo je sada demokratski potez”.

Kad su izbori u Hrvatskoj, navijamo, kada su izbori u Srbiji, navijamo, u Crnoj Gori, naravno, navijamo. A kada su izbori u Bosni i Hercegovni – ne izađemo na izbore. No, ono šta bi građani naše zemlje mogli primijeniti po uzoru na Crnogorce jeste da u velikom broju izađu na izbore.

bhrt.ba