Na području Zapadnog Balkana do danas je pronađeno i identifikovano više od 70 odsto od 40.000 lica koja su prijavljena kao nestala na kraju oružanih sukoba 90-ih godina, a još se traga za oko 11.000, saopšteno je iz Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/, povodom Međunarodnog dana nestalih.

Nestala lica pronađena su i identifikovana uz upotrebu najnaprednijih naučnih metoda i tehnologija, kao i multidisciplinarnu saradnju pravosudnih i istražnih organa, specijalizovanih institucija, forenzičkih stručnjaka i porodica nestalih.

Na Međunarodni dan nestalih, porodice širom svijeta pozivaju na rasvjetljavanje sudbine ljudi koji su nestali usljed oružanih sukoba, prirodnih katastrofa, kriminala, ilegalnih migracija i drugih uzroka.

Zbog situacije uzrokovane pandemijom virusa korona, ICMP je uz podršku Vlade Velike Britanije i u saradnji za šefovima institucija zaduženih za traženje nestalih u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, organizovao video kampanju s ciljem većeg angažovanja javnosti na rješavanja pitanja lica koja su još vode kao nestali.

Zajedničku poruku su poslali predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestale lica BiH Amor Mašović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore Dragan Đukanović i predsjedavajući Upravnog odbora Regionalne koordinacije porodica nestalih lica sa područja bivše Jugoslavije Semina Alekić.

bhrt.ba