Maske su ovih dana postale deo takozvane nove normalnosti zbog pandemije koronavirusa, ali izgleda da ih ljudi i dalje nose nepravilno, ponekad ne prekrivajući nos.

Iako su javni zvaničnici upozoravali da je pokrivanje nosa maskom jednako važno kao i pokrivanje usta, poruka još uvijek nije u potpunosti prihvaćena.

“Mislim da postoji više razloga zbog kojih vidimo da je mnogim ljudima nos izložen i da masku nose samo preko usta”, rekao je dr Tod Elerin, specijalista za zarazne bolesti sa sjedištem u Masačusetsu

“Jedan od razloga možda je to što je udobnije kada nosite masku duže vrijeme. Možda teže dišu kada su im i nos i usta pokriveni maskom”, kaže doktor.

Ali to nije opravdanje, jer prema novom istraživanju pokrivanje nosa je možda jednako važno kao i pokrivanje usta kada je u pitanju zaštita od novog koronavirusa, piše GMA.

Istraživači s Univerziteta Severne Karoline-Čapel Hil mapirali su lokacije u respiratornom traktu kako bi vidjeli gdje se kovid-19 najverovatnije infiltrira u tijelo i otkrili da ćelije koje oblažu sluzokožu nosa imaju veće šanse da se zaraze i šire virus nego grlo ili pluća.

Pored toga, rekli su da je vjerojatnije da ćete se zaraziti preko nosa zato što kovid-19 zarazi ćelije sa sitnim dlačicama, koje se zovu treplje i koje obično pomažu u zaštiti od patogena.

Dr Ričard Bušer, direktor Marsiko instituta za plućne bolesti ističe da je nos glavni “put” preko kog u naše tijelo ulaze svi virusi i da je on dobra podloga za razvoj svih vrsta infekcija.

 

 

(N1)