Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na osnovu procjena odlučila da se nabavi 800.000 vakcina, koliko je potrebno da bi se vakcinisalo 40 posto stanovništva i time ostvario potrebni prag kolektivnog imuniteta, kazao je u petak u Mostaru federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Vakcina će se, kako je saopćeno, nabaviti u okviru COVAX mehanizma.

Federalno ministarstvo finansija će za narednu sjednicu Vlade FBiH pripremiti Odluku o izdvajanju sredstava iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2020. godinu.

Federalno ministarstvo zdravstva će, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, predložiti Vladi FBiH imenovanje tima koji bi obavljao aktivnosti u vezi s nabavom cjepiva protiv COVID-19 u okviru COVAX mehanizma”, saopćeno je iz Vlade.

Kako je dodao Mandić, Vlada FBiH je usvojila informacije o potrebnoj nabavci vakcina u borbi protiv pandemije. Na osnovu procjena Zavoda za statistiku, Federalna vlada je odlučila da se nabavi 800.000 vakcina, to je za 40 posto stanovništva. Ministar je otkrio koliko će nabavka koštati.

Jedna vakcina je od 10-12 dolara što znači da bi nabavka potrebnog broja vakcina koštala osam milion dolara ili 13 milion konvertibilnih maraka. Mi smo dužni do 31. avgusta obavijestiti Ministarstvo civilnih poslova BiH da smo pristupili nabavci vakcina i do 15. septembra uplatiti15 posto sredstava iz proračuna”, otkrio je Mandić.

Pojasnio je i zašto je potrebno baš 800.000 vakacina…

Potrebno je izvršiti vakcinisanje 40 posto stanovništva kako bi došli do potrebnog praga kolektivnog imuniteta. Zadužili smo Ministarstvo zdravstva FBiH da potpiše sporazum sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, koje je Vijeće ministara zadužilo da osigura nabavku vakcina za cijelu Bosnu i Hercegovinu, pa tako i za Federaciju”, istakao je Vjekoslav Mandić.