Jajce nije samo poznato po tome što je to stolni grad bosanskih kraljeva i što je u njemu rođena Jugoslavija. Ovaj srednjovjekovni grad svake godine krajem sedmog mjeseca postane središtem kulture u našoj zemlji, ali zbog pandemije koronavirusa izmijenjen je termin održavanja najstarijeg pozorišnog/kazališnog festivala u Bosni i Hercegovini, piše Jajce Online.

Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu, njihovo 39. izdanje, bit će održane od 28 avgusta/kolovoza do 4. septembra/rujna pred publikom, a ne online. Ove godine tokom sedam festivalskih “Ključ grada Jajca” bit će u rukama prvaka Drame HNK-a Mostar Velimira Pšeničnika Njirića.

U natjecateljskom dijelu programa planirano je gostovanje pet predstava koje su prošle selekciju, od 14 prijavljenih, a to su predstave: “Škola za žene” Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, “Identitluk” koprodukcija Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Narodnog pozorišta Mostar, “Dogville” Narodnog pozorišta Sarajevo, “Nije čovjek ko ne umre” Pozorišta Prijedor te spomenuta predstava “Pijana noć 1918.”.

Selektorica ovogodišnjih Pozorišnih igara BiH je Tina Laco, teatrologinja, glumica i profesorica na Sveučilištu u Mostaru, u stručnom žiriju bit će Dubravka Zrnčić-Kulenović, Maja Lasić i Damir Altumbabić, dok će u žiriju publike biti Igor Lacić, Iva Ladan, Andrea Radovac, Pašaga Hodžić i Ernisa Julardžija.

Posebne mjere

Zaljubljenici u pozorište i umjetnost uz propisane epidemiološke mjere moći će uživati najstarijem festivalu u našoj zemlji, Predstavom „Pijana noć 1918.“ Narodnog pozorišta Tuzla večeras u 18.30 sati bit će svečano otvorene ovogodišnje Pozorišne/Kazališne igre BiH.

-Za večerašnju predstavu sve su ulaznice rasporedne, jer se radi o zatvorenom prostoru i smijemo imati samo 50 ljudi u njemu. Pored gostiju iz drugih gradova imat će prisutne zvanice iz javnog i političkog života kako našeg grada tako i iz Vlade SBK/KSB. Za sve ostale predstave u prodaji će biti pušteno 25 ulaznica po cijeni od 10 KM koje se mogu kupiti u tajništvu Doma ili na ulazu prije same predstave od 18 do 18:30 sati, rekla je Smiljka Brtan, ravnateljica JU Doma kulture Jajce za Jajce Online.

Apeluje se na sve posjetioce da se pridržavaju svih mjera koje su propisane od strane nadležnih.

-Iako smo mogli povećati broj posjetitelja kad bi išli na tu socijalnu distancu i moglo bi oko 115 mjesta, ali zbog same specifičnosti s koronavirusa moramo se pridržavati svih mjera koje je propisao Federalni zavod za zdravstvo. Na samom ulazu mjerit će se temperatura, obavezno je nošenje maske i bit će dezinfekcija ruku svih gostiju, kazala je Brtan.

Bosansko narodno pozorište Zenica ne dolazi na ovogodišnje Igre. Također, izostaje i izložba grafika “Crna jedra” Ede Murtića zbog prostora koji trenutno zbog adaptacije nije moguće koristiti.

-Predstavu “Ukulele Jam” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica nažalost nećemo imati priliku gledati na ovogodišnjim Igrama. Odustali su isključivo zbog koronavirusa, jer u ovu predstavu je uključeno 35 ljudi, a imaju dosta glumaca koji su kronični bolesnici i ne smiju riskirati. S jedne strane žao mi je što neće doći, dok s druge trebamo poštovati svačiju odluku jer zdravlje je ipak na prvom mjestu. Obećali smo jedni drugima da ćemo ovu predstavu dovesti u Jajcu čim se ukaže prilika, rekla je ravnateljica Brtan.

Okrugle stolove nakon predstava vodit će profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Zoran Mlinarević. Prateći program i ove godine nudi brojne sadržaje – izložbe, promocije knjiga, radionice za djecu te hommage prerano preminulom prijatelju Igara Nedžadu Fejziću.

PROGRAM 39. POZORIŠNIH/KAZALIŠNIH IGARA BIH U JAJCU 

▶️ PETAK 28. 8. 2020.
18:30 Svečano otvaranje Igara
19:00 “Pijana noć 1918.” (NP Tuzla)

▶️ SUBOTA 29. 8. 2020.
13:00 “Jež u kazalištu”, radionica za djecu
19:00 “Škola za žene” (NP RS, Banja Luka)

▶️ NEDJELJA 30. 8. 2020.
18:00 promocija monografije “25 godina HNK u Mostaru”
19:00 “Identitluk” (HNK u Mostaru, NP u Mostaru, Studij za
izvedbene umjetnosti Mostar)

▶️ PONEDJELJAK 31. 8. 2020.
18:00 promocija knjige “Izabrane drame” Ljubice Ostojić
19:00 “Dogville” (NP Sarajevo)

▶️ UTORAK 1. 9. 2020.
18:00 izložba “Pogled u svjetlost” Senada Begića
19:00 “Nije čovjek ko ne umre” (Pozorište Prijedor)

▶️ SRIJEDA 2. 9. 2020.
18:00 “Blackout”, radionica za mlade i odrasle

▶️ ČETVRTAK 3. 9. 2020.
18:00 hommage Nedžadu Fejziću
19:00 LIJEVO DESNO GLUMAC, predstava Zijaha Sokolovića

 nakon svake predstave održat će se OKRUGI STOL KRITIKE

▶️ PETAK 4. 9. 2020.
13:00 svečano zatvaranje Igara

 

(Jajce Online)