S ciljem realizacije dijela zaključaka sa sjednice od 16. travnja 2020. godine, Vlada FBiH danas je razmatrala informaciju Federalnog ministarstva zdravstva i prihvatila Prijedlog ugovora o reguliranju međusobnih prava i obveza koje se odnose na uspostavu i korištenje karantena na području kantona u uvjetima važenja Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane koronavirusom (COVID-19) u FBiH.

Ovaj dokument, kako je priopćila Vlada nakon sjednice u Mostaru, bit će osnova za zaključivanje pojedinačnih ugovora s vladama kantona. Pošto su Federalna i kantonalne vlade ugovorne strane, ne mogu biti vlasnici objekata koji su vladama kantona iznajmili objekte za potrebe karantena. Zakonom o izmjenama i dopunama Proračuna FBiH za 2020. godinu su na poziciji Federalnog ministarstva zdravstva predviđena sredstva za troškove karantena u Federaciji BiH u uvjetima COVID-19, te je utvrđen iznos od maksimalno 50 KM po osobi dnevno na ime troškova objekta karantena.

Ovo ograničenje ne odnosi se na troškove ishrane i liječenja osoba u karanteni koji će biti plaćani na osnovu stvarno nastalih troškova. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo zdravstva da joj, na osnovu pojedinačnih odluka vlada kantona (ukupno 1.230 osoba smještenih u karantenu i procijenjenih 877.196 KM potrebnih za ove troškove), dostavi pojedinačne ugovore o reguliranju međusobnih prava i obveza, uz obvezno mišljenje Ureda Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU, Federalnog ministarstva pravde i Federalnog ministarstva financija, kao i mišljenje Federalnog pravobraniteljstva, prenio je bljesak.info.

(Srednjabosna.com)