Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo izdalo je detaljno uputstvo o organizaciji i realizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama u novoj školskoj godini. Nadležni tvrde da je sve spremno za prvi septembar.

[embedded content]

Nakon skoro pola godine dio učenika u Kantonu Sarajevo vraća se u školske klupe. Ovu školsku godinu nastavu u školama pohađaju učenici od 1. do 4. razreda, podijeljeni u dvije grupe, a oni stariji putem online modela.

ANIS KRIVIĆ, ministar za obrazovanje nauku i mlade KS

Informacije su se pojavile, kako nismo spremni, porede nas sa drugim kantonima. Mislim da je jako važno da građani Kantona Sarajevo znaju da su direktori i prosvjetni radnici spremni da prime učenike u školske klupe na onaj način kako smo to opisali i objavili učenicima u obavijesti koju smo poslali.

Iz Udruženja direktora osnovnih škola u Sarajevskom kantonu kažu kako su već proveli naredbe resornog ministarstva

HAJRUDIN ĆUPRIJE, Udruženje direktora

Napravljeni su jasni precizni hodogrami u školama, na koji ulaz koja odjeljena ulaze, pred školom su ocrtana mjesta kako bi se ispoštovala socijalna distanca, kada se tiče dolaska učenika, kompletno je razrađen plan, senzori dozeri su na ulazu.

Jedna od smjernica resornog ministarstva je da roditelji, čija će djeca pohađati nastavu u školama, svakodnevno mjere temperaturu, a radi prevencije isti postupak obavljat će djelatnici škola prije samog ulaska djece u ustanovu. Maske koje će biti korištene, učenicima će osigurati škole. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja uputio je zahtjev ministarstvu za testiranje na koronavirus svih radnika u sarajevskim osnovnim školama.

SAUDIN SIVRO, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS

Ako ne mogu baš svi u ova dva tri dana prije početka, da se bar testira ovih oko 2000 radnika koji su u direktnom doticaju sa učenicima, naravno učitelji i nastavnici, ali i ovo ostalo osobolje koji će morati biti u školama.

Ono što bi moglo predstavljati problem tokom izvođenja nastavnog procesa jeste nedostatak opreme, kažu iz Vijeća roditelja.

MERIMA BEĆAREVIĆ, predsjednica Upravnog odbora kantonalnog Vijeća roditelja

Ono na što smo mi skrenuli pažnju jeste onlajn nastava,predložili smo da ministarstvo pošalje školama upit , kako bismo imali povratnu informaciju ko sve ima pristup internetu, računaru i opremi, porodice sa dva ili više učenika i kako će se to sve organizovati.

Nadležni su iskoristili priliku da pozovu učenike i nastavnike na odgovnornost i disciplinu, kako ne bi bilo ugroženo, prije svega, zdravlje svih oni koji borave u školama, ali i odvijanje nastavnog procesa.

bhrt.ba